Na čierne skládky odpadu nastražia v Bratislave fotopasce

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 13:50 • 2 min
Na čierne skládky odpadu nastražia v Bratislave fotopasce

BRATISLAVA - Na pôvodcov čiernych skládok v Bratislave mesto po novom nastraží fotopasce. Sedemnásť takýchto fotopascí pracovníci bratislavskej radnice rozmiestnia tam, kde sa čierne skládky pravidelne vyskytujú.

slovakia

left justify in out

Magistrát tak bude sledovať ľudí, ktorí na čiernu skládku privezú odpad a stanú sa pôvodcami odpadu, vysvetlil dnes priamo pri jednej z čiernych skládok v Petržalke bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Nákup fotopascí vyjde mesto na viac ako 7 000 eur, dodávateľa vysúťažili vo verejnom obstarávaní.

 

Fotopasce majú poslúžiť ako prevencia tvorenia čiernych skládok. Miesta, kde ich mesto nainštaluje, primátor Ftáčnik pravdaže nezverejnil, nachádzať sa však budú tam, kde čierne skládky najčastejšie vznikajú. Lokality, v ktorých budú fotopasce nastražené, bude mesto meniť. Nachytať tak chcú pôvodcov odpadu na týchto čiernych skládkach, vtedy totiž náklady na ich odstránenie nesie ten, kto odpad na skládku doviezol. "Zákon hovorí, že v prvom rade je zodpovedný pôvodca odpadu. Až keď sa nezistí pôvodca odpadu, vtedy musí konať mesto alebo obec," vysvetlil primátor s tým, že zoznam pôvodcov odpadu neváha aj zverejniť. "Aby ľudia vedeli, že toto sú tí, ktorí nechcú prísť na zberný dvor. Mesto má zberný dvor na Ivanskej ceste, približne o mesiac sa otvorí aj zberný dvor v Rači a máme aj zberný dvor v Petržalke," vymenoval lokality, kde môžu obyvatelia odpad odovzdať legálne. Do zberných dvorov môžu ľudia nadrozmerný a prebytočný odpad odviezť bezplatne. 

 

Bratislavský magistrát plánuje do konca roka odstrániť nelegálne skládky odpadu, ktorých je aktuálne na mestských pozemkoch 18. Ďalších 22 čiernych skládok odpadu sa nachádza na pozemkoch železníc a 35 na súkromných pozemkoch. Nelegálne skládky by mesto chcelo odstrániť do konca tohto roka, na odstraňovanie čiernych skládok odpadu má mesto v rozpočte vyčlenených 54-tisíc eur. Odpad práve odvážajú zo skládky Pri Seči v Petržalke, ktorú magistrátu nahlásila jedna Petržalčanka a odstrániť odtiaľ musia približne 100 ton odpadu. 

 

Nahlásiť nelegálnu skládku môžu ľudia na bratislavskej radnici viacerými spôsobmi. S podnetom sa môžu mailom obrátiť na oddelenie životného prostredia bratislavského magistrátu, skládku môžu nahlásiť aj cez formulár na internetovej stránke mesta Bratislavy či poslať podnet poštou. Okrem toho na čierne skládky vo svojom okolí môžu ľudia upozorniť aj cez portál www.odkazprestarostu.sk alebo cez portál www.trashout.me, kde môžu ľudia nahlásiť nelegálnu skládku priamo cez svoj telefón. Na portáli "Trash out" je podľa primátora niekoľko stoviek podnetov, niektoré z nich sa týkajú aj Bratislavy. "Začneme to preverovať a zistíme, koľko by sme potrebovali času, pracovných síl a peňazí, aby sme podnety vyriešili," vysvetlil primátor Ftáčnik. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies