Na chrípku v tomto období najviac chorejú seniori

NETKY.SK • 15 August 2016, 08:36 • 2 min
Na chrípku v tomto období najviac chorejú seniori

BANSKÁ BYSTRICA - Akútne respiračné ochorenia (ARO) zaznamenali tento týždeň v Banskobystrickom kraji zvýšenú hladinu.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s uplynulým týždňom stúpli o tretinu. Naopak, chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) ostali na minulotýždňovej úrovni. V medziročnom porovnaní je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja mierne vyšší.

 

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, lekári v tomto regióne neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa totiž podieľajú hlavne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. V porovnaní s uplynulým týždňom mierne klesol počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení.

 

V 32. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 53 percent lekárov pre deti a dorast a 35 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 1476 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 550 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 107 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 40 osôb na 100.000 obyvateľov.

 

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Veľký Krtíš (272), Lučenec (250 prípadov), Žarnovica (163), Rimavská Sobora (157) a Banská Bystrica, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 144 prípadov. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, je najvyšší počet pacientov v okrese Žarnovica, Poltár, Lučenec a Banská Bystrica. Z hľadiska veku ochorenia najviac postihujú vekovú skupinu seniorov a prázdninujúce deti základných škôl.

 

Odborníci upozorňujú, že napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií, ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona