Na Chrámovej hore opäť útočili palestínski výtržníci, stretli sa s izraelskou políciou

NETKY.SK • 28 September 2015, 10:44 • 2 min
Na Chrámovej hore opäť útočili palestínski výtržníci, stretli sa s izraelskou políciou

JERUZALEM - Druhým dňom pokračovali dnes potýčky medzi palestínskymi výtržníkmi a izraelskou poriadkovou políciou na území posvätnej Chrámovej hory v Jeruzaleme. Výtržníci útočili v okolí mešity al-Aksá kameňmi a delobuchmi, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Potýčky vypukli v nedeľu a neutíchli ani počas noci nadnes. Nepokoje tak sprevádzajú aj dnešný začiatok týždeň trvajúceho židovského pútnického sviatku Sukot. V epicentre napätia medzi Židmi a Palestínčanmi sa nachádza mešita al-Aksá a Skalný dóm - jedno z najposvätnejších miest islamu, ktoré židia nazývajú Chrámová hora.

 

Chrámová hora v Jeruzaleme je v období významných židovských sviatkov dejiskom násilných stretov medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami už zhruba dva týždne. Nepokoje sa rozšírili do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.


Chrámová hora je najposvätnejším miestom judaizmu a tretím najposvätnejším islamu po saudskoarabskej Mekke a Medine. Nároky na ňu dlhodobo vyvolávajú napätie vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi. Časť západnej steny Chrámovej hory tvorí Múr nárekov, pozostatok jeruzalemského chrámu, ktorý tam stál v období medzi 10.-1. storočím pred n.l. Na vrchole hory stojí okrem dvoch posvätných stavieb islamu – Skalného dómu a mešity al-Aksá – aj niekoľko menších budov. Chrámová hora leží vo východnom Jeruzaleme, ktorý Izrael obsadil v roku 1967.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona