Na chlad sú citlivé najmä malé deti, prechádzka s nimi má pravidlá

NETKY.SK • 11 Február 2018, 13:01 • 2 min
Na chlad sú citlivé najmä malé deti, prechádzka s nimi má pravidlá

BRATISLAVA - Pred chladným a mrazivým počasím treba chrániť najmä malé deti. Počas zimných mesiacov na to upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Neznamená to však, že ich nemožno brávať von. Prechádzka má ale svoje pravidlá.

slovakia

left justify in out

Deti treba pred pobytom vonku natrieť krémami, ktoré nie sú na báze vody. "Možno tak urobiť polhodinu pred odchodom z domu, aby sa krém stihol vstrebať," uvádzajú hygienici. Deti majú totiž veľmi citlivú pokožku na nízke teploty.

 

Oblečenie je dôležité vrstviť. Priamo na telo je vhodné obliecť jemnú bavlnenú bielizeň, druhou vrstvou by mal byť flís, najvrchnejšia vrstva by mala byť vlnená, na tú sa potom oblečie bunda. "Nemožno zabudnúť na čiapku primeranej hrúbky a teplé nepremokavé rukavice," píše ÚVZ SR.

 

Na prechádzky možno brať v takomto počasí i dojčatá. Ak je holomraz, teplotná hranica pre pobyt s nimi vonku sú mínus tri stupne Celzia, ak je nasnežené, mínus päť stupňov Celzia. S batoľaťom nie je možné zostávať vonku dlhšie ako hodinu, optimálne sú prechádzky okolo poludnia, keď sú teploty najvyššie.

 

Batoľatá by mali byť v kočíku rovnako oblečené vrstevnato, ako je to v prípade malých detí. Potrebné je myslieť na teplú nepremokavú obuv, čiapku a rukavice a použiť na tvár mastnejší krém bez pridanej vody. Pobyt batoliat vonku nie je vhodný, ak je teplota vzduchu nižšia ako mínus desať stupňov Celzia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies