Na charitatívny bazár do Starej tržnice zavítali tisícky ľudí

NETKY.SK • 25 November 2012, 19:26 • 2 min
Na charitatívny bazár do Starej tržnice zavítali tisícky ľudí

Na charitatívny bazár do Starej tržnice zavítali tisícky ľudí - Zaujímavosti Vôňa špecialít z celého sveta aj tento rok zaplavila priestory bratislavskej Starej tržnice. Svoje typické jedlá a nápoje, ale aj rôzne darčeky zo šíreho sveta ponúkalo na svojic

slovakia

left justify in out

img

Vôňa špecialít z celého sveta aj tento rok zaplavila priestory bratislavskej Starej tržnice. Svoje typické jedlá a nápoje, ale aj rôzne darčeky zo šíreho sveta ponúkalo na svojich stoloch 41 krajín. Ani tento rok bazár nesklamala návštevnosť, ešte dve hodiny pred jeho zatvorením vyčkával pred tržnicou dlhý rad ľudí. 

"Účasť verejnosti je obrovská, veľa sa predáva, atmosféra je veľmi príjemná, sme vďační," povedala TASR dve hodiny pred ukončením bazáru Zora Grohoľová z Medzinárodného klubu žien v Bratislave, ktorý akciu po 22-krát organizuje. Bazár sa podľa nej už stal súčasťou predvianočnej atmosféry v Bratislave a ľudia si naň zvykli. Dnes to vidieť skutočne bolo, priestory tržnice praskali vo švíkoch. "Nepamätám si, že by ľudia minulý rok ešte o 14.00 h stáli pred vchodom," dodala. Vlani na bazár prišlo viac než 4000 ľudí, tento rok bude číslo zrejme vyššie. 

Grécko, Srbsko, USA, Dánsko, Fínsko, Japonsko, Rakúsko, Taliansko. V tržnici sa stretlo mnoho krajín, po prvýkrát aj Kazachstan. Jedlá však neponúkal. "Ešte sme presne nevedeli, čo znamená zúčastniť sa tohto bazára a ako sa prezentujú iné krajiny. Budúci rok určite ponúkneme mnoho jedál a prinesieme aj veľa čokolády," sľubovali lámavou slovenčinou predajcovia v stánku. Čokolády vraj priniesli v piatich škatuliach, no o 14.00 h už nemali ani jednu. Na ich stole tak ostalo len množstvo suvenírov, najmä obrázky hlavného mesta Astany či hudba. Čokoláda sa ako prvá minula aj belgickému stánku, popoludní bol v ponuke už iba jeden druh. "Každý si bral niekoľko kusov, pre blízkych, do práce," opisovali predajcovia. 

Na bazár sa po prestávke vrátilo Rumunsko. Pri stánku rozvoniavalo najmä sarmale, jedlo z ryže, mletého bravčového mäsa a kapusty. "Je to niečo podobné ako východniarske holúbky. U nás sa to varí na Vianoce, ale aj na svadbu, krst, či na pohreb," vysvetlila TASR Rumunka žijúca na Slovensku Anka Dragu. V stánku mohli ľudia ochutnať aj sladké tvarohové taštičky, polievku podobnú slovenskej držkovej, tekvicový koláč, rumunský alkohol či rumunské slávnostné pečivo s orechami, hrozienkami a medom cozonac. "Niektorí jedlá ľudia poznajú, hlavne starší, ktorí už boli v Rumunsku. Ostatní sú zvedaví, tak im vysvetlíme, čo jedia," opisovala Dragu. Všetky jedlá pripravila slo

Káva zadarmo


Káva v maličkom poháriku zadarmo na privítanie sa zase ušla všetkým, ktorí dnes navštívili stánok Palestíny. "U nás je taká pohostinnosť, že keď k nám ľudia prídu, tak ich ponúkame kávou," vysvetlil Souheil Ghannam z palestínskeho veľvyslanectva. Bratislavčania si však do stánku prišli aj po tradičný hummus so sezamovou pastou, cesnakom a citrónom i cícerové fašírky falafel. "To ľudia poznajú. Keď navštevujú arabské krajiny, predáva sa to na uliciach," dodal Ghannam. Chýbať nemohol ale ani arabský chlieb plnený kuracím mäsom, vegetariánske jedlo mžaddara zo šošovice a ryže a v stánku sa dal ochutnať aj dezert zo sladkého mlieka, dosypaný kokosom. 

Na bazári malo svoj stánok aj Slovensko, ponúkalo napríklad vianočné gule, kryštál, syry či vína. Grohoľová vraví, že najväčší záujem na bazári je vždy o stánky ázijských krajín a indické, indonézske, vietnamské, čínske či kórejské jedlá. "Záujem je aj o bieloruské, ruské, gruzínske, bulharské špeciality. Tie sa ochutnať bežne nedajú," dodala.

Vyzbierané peniaze poputujú na charitatívny účet Medzinárodného klubu žien, ktorý ich prerozdelí vybraným charitatívnym organizáciám po celom Slovensku. Ktoré to budú, ešte nevie. Organizácie pošlú svoje žiadosti, ktoré klub preverí a vyhodnotí. Minulý rok takto prerozdelili 90.000 eur.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies