Na Chalupkovom Brezne sa predviedlo 72 súťažiacich

NETKY.SK • 11 Október 2010, 07:32 • 2 min
Na Chalupkovom Brezne sa predviedlo 72 súťažiacich

Na Chalupkovom Brezne sa predviedlo 72 súťažiacich

slovakia

left justify in out

img

Na celoslovenskej prehliadke umeleckej tvorivosti učiteľov Chalupkovo Brezno 2010, ktorej 43. ročník sa uskutočnil v dňoch 8. až 10. októbra v Brezne, mali výbornú úroveň kategórie hudobné, svoju kvalitu preukázal i výtvarný odbor. Zhodnotil predseda organizačného výboru Július Obernauer s tým, že trochu sklamaním bol prednes poézie a prózy.
Podľa jeho ďalších slov sa prehliadka, na ktorej súťažilo 72 učiteľov, opäť uskutočnila na celkom dobrej úrovni. V oblasti hudobnej, či už to je interpretácia ľudovej alebo umelej piesne či hra na hudobnom nástroji, mala porota ťažkú prácu. "Výkony boli naozaj na vysokej úrovni." Porotcovia, ktorí na prehliadku chodia už roky, tiež konštatovali, že umelecká úroveň sa dvíha aj v odbore výtvarnom. Organizátorov však trochu sklamal prednes poézie a prózy. "Vlastne, kedysi dávno na tejto kategórii vznikalo Chalupkovo Brezno, v tomto roku nám z deviatich prihlásených prišiel jeden jediný účastník," konštatoval Obernauer. Pozitívne však zhodnotil nový súťažný odbor - tvorbu umeleckých videofilmov a PC vzdelávacích programov, ktorý vznikol pred dvoma rokmi. "Stretli sme sa s dvoma prúdmi. Jednak to boli programy, ktoré boli vyslovene umelecky ladené a na druhej strane programy, ktoré veľmi dobre môžu slúžiť ako didaktické pomôcky pri vyučovaní." Pedagógovia súťažili vo viacerých umeleckých oblastiach. Ich výkony posudzovali odborné poroty.
Cieľom prehliadky je podporiť tvorivú aktivitu pedagógov. K tomu má dopomôcť aj fakultatívny výlet, ktorý je počas Chalupkovho Brezna na programe vždy v nedeľu. "V tomto roku sme boli na zámku a v Dome remesiel v Slovenskej Ľupči," pokračoval Obernauer. Ten má byť inšpiráciou pre učiteľov či už na školské zájazdy alebo, "aby sa stretli s niečím, čo môžu využiť vo svojej učiteľskej praxi."
Hlavnými organizátormi prehliadky boli ministerstvo školstva a mesto Brezno. Tento ročník Chalupkovho Brezna venovali nedožitým 90. narodeninám učiteľa, spisovateľa a regionálneho historika Františka Kreutza.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona