Na cesty na juhu Banskobystrického kraja vyjdú nové autobusy

NETKY.SK • 24 Október 2011, 21:16 • 2 min
Na cesty na juhu Banskobystrického kraja vyjdú nové autobusy

Na cesty na juhu Banskobystrického kraja vyjdú nové autobusy

slovakia

left justify in out

img

Na pravidelných prímestských linkách v podniku SAD bude od pondelka jazdiť 26 nových autobusov. Podľa predsedu predstavenstva akciovej spoločnosti SAD Lučenec Vojtecha Kupku vozidlový park obnovujú už šesť rokov. Doteraz sa im podarilo obnoviť autobusy na 65 percent.
Nové autobusy majú zásadným spôsobom zvýšiť kvalitu, bezpečnosť aj ekológiu dopravy na juhu stredného Slovenska. Dvadsať percent autobusov je vybavených plošinami na uľahčenie dopravy vozičkárov. Nové dopravné prostriedky sú klimatizované a majú zavedený monitorovací systém. Vďaka nemu cestujúci na autobusovej stanici v Lučenci vidia na informačnom paneli, kde sa práve ich spoj nachádza. "Uvedomujeme si nevyhnutnosť modernizácie autobusov. Pôsobíme v regióne, kde ročne prepravíme 9 miliónov cestujúcich a autobusy prejazdia vyše 9 miliónov kilometrov. Zistili sme, že cestujúci kvalitu cestovania skutočne vnímajú. Zavedením nových moderných liniek sme totiž zaznamenali nárast počtu cestujúcich," doplnil Kupka. 
Výšku investícií do nových autobusov SAD Lučenec nezverejnila. Podľa Kupku to vyplýva priamo zo zmluvy s dodávateľom autobusov. "Nechceme nič zatajovať, v tomto prípade by cena autobusu mohla byť aj tak zavadzajúca, pretože zmluva obsahuje podrobnosti aj o takých veciach, ako je servis či zaškolenie personálu. Od Banskobystrického samosprávneho kraja dostávame úhradu za stratu, ktorú vyprodukujeme vo verejnom záujme, no úradu predkladáme komplexnú analýzu. Z nej napríklad vyplýva, že naša spoločnosť patrí medzi tie, ktoré majú najnižšie náklady na kilometer v rámci celého Slovenska. Aj to svedčí o efektívnosti využitia verejných zdrojov," doplnil predseda predstavenstva a. s. SAD Lučenec. 
Nové autobusy privítali zástupcovia samospráv. Primátorka Lučenca Alexandra Pivková pripomenula, že na juhu stredného Slovenska je stále veľa obyvateľov, ktorí sú na hromadnú dopravu odkázaní. "Určite je lepšie aj pre mesto, keď si ľudia z okolia prídu vybaviť veci na autobusoch s minimálnymi emisiami. Pre cestujúcich je to potom aj o kultúre cestovania, ktorú im poskytujú hoci len pohodlne tvarované sedadlá. Ako som sa dozvedela od prevádzkovateľov autobusov, cestujúci si to začínajú vážiť a vandalizmus už nie je zďaleka taký, ako býval pred rokmi," dodala Pivková. 
SAD Lučenec nasadí nové autobusy do ostrej premávky od pondelka. Priemerný vek autobusov sa tak zníži na 8,2 roka. Cestujúci ich využijú v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Poltár a Revúca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona