Na ceste do Európy zahynulo podľa pobrežnej stráže takmer 100 migrantov

NETKY.SK • 27 Október 2016, 11:29 • 2 min
Na ceste do Európy zahynulo podľa pobrežnej stráže takmer 100 migrantov

TRIPOLIS - Takmer 100 ľudí sa podľa obáv líbyjskej pobrežnej stráže mohlo utopiť pri nehode plavidla s migrantmi, ktoré vyrazilo na plavbu do Európy z pobrežia Líbye.

slovakia

left justify in out

Zachrániť sa podarilo 29 ľudí, informovala v noci na dnes s odvolaním sa hovorcu zasahujúcich zložiek agentúra Reuters. K nešťastiu došlo podľa pobrežnej stráže v stredu približne 42 kilometrov od líbyjskej metropoly Tripolis. Hovorca stráže Ajjúb Kásim hovoril o celkovo 126 osobách na palube.

 

"Pretože bol nafukovací čln úplne preplnený, na jednej strane praskol a dnu začala prúdiť voda. Deväťdesiatsedem nelegálnych migrantov je ešte nezvestných alebo sa utopilo," povedal Kásim.

 

Po uzavretí tzv. balkánskej trasy na jar tohto roka sa cesta z Líbye cez Stredozemné more do Talianska stala hlavnou trasou utečencov a migrantov smerujúcich do Európy. Vzhľadom na politický chaos v Líbyi - severoafrickej krajine sužovanej občianskou vojnou - nestojí tamojším aktivitám prevádzačov takmer nič v ceste, píše agentúra APA.

 

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dorazilo od začiatku roka do Talianska cez more takmer 154.000 ľudí, z nich vyše 3800 prišlo na tejto ceste o život.

Pri ďalšom potopení lode medzi Talianskom a Líbyou zachránila humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v utorok 107 ľudí; podľa dnes aktualizovaných údajov vytiahli z mora 29 mŕtvych utečencov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies