Na cestách naďalej zostáva viac policajtov

NETKY.SK • 20 August 2012, 11:00 • 2 min
Na cestách naďalej zostáva viac policajtov

Na cestách naďalej zostáva viac policajtov - Krimi Opäť ďalšie zbytočne vyhasnuté ľudské životy. Vysoká rýchlosť a neprispôsobenie jazdy.

slovakia

left justify in out

img

Opäť ďalšie zbytočne vyhasnuté ľudské životy. Vysoká rýchlosť a neprispôsobenie jazdy. Príčiny dopravných nehôd, ktoré opakovane zohrávajú hlavnú úlohu pri vzniku dopravných nehôd. Aj keď polícia zvyšuje dohľad v cestnej premávke, organizuje dopravno-bezpečnostné akcie, stále sa na cestách nájdu hazardéri. Neuvedomujú si, že riskujú nielen svoje životy, ale aj životy ostatných.

Od dnešného dňa až do nedele (20.08. - 26.08.2012) prebieha aj na území Slovenska celoeurópska dopravno-bezpečnostná akcia TISPOL zameraná práve na dodržiavanie rýchlostí.

V priebehu minulého týždňa došlo k 274 dopravným nehodám, čo je v porovnaní s rovnakým týždňom v roku 2011 o 58 nehôd menej. Pri týchto nehodách sa ťažko zranilo 29 osôb, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím v predošlom roku (37) o osem prípadov menej. Následkom dopravných nehôd prišlo o život minulý týždeň deväť osôb, päť vodičov a spolujazdcov, jeden motocyklista, dvaja chodci a jeden cyklista. Tri kraje minulý týždeň bez smrteľnej nehody, opäť Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj.

Od začiatku tohto roka do nedele, 19. augusta, evidujeme 8.376 dopravných nehôd, teda o 987 menej ako v rovnakom období minulý rok (9.363). Do nedele bolo od začiatku roka aj menej usmrtených a ťažko zranených osôb. Kým v minulom roku prišlo o život pri dopravných nehodách 189 osôb, v tomto roku ich bolo o osem menej (181). Na následky dopravných nehôd doposiaľ doplatilo životom 110 vodičov a spolujazdcov, 13 motocyklistov, 38 chodcov a 20 cyklistov.

Polícia na celom Slovensku venuje dlhodobo zvýšenú pozornosť bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Vykonáva dohľad nad cestnou premávkou nielen z dôvodu dodržiavania dopravných predpisov všetkými jej účastníkmi, ale aj z dôvodu zvýšenej hustoty premávky na väčšine hlavných cestných ťahov, ciest I. tried a ciest medzinárodného významu. Polícia dôrazne upozorňuje vodičov na dôsledné dodržiavanie dopravných predpisov, najmä, aby na preplnených a vyťažených cestách zvážili svoje konanie a správanie, aby tak ako všetci účastníci, prišli do cieľa svojej cesty živí a zdraví.

Počas letnej turistickej sezóny sme doposiaľ (od 1.7. do 19.8.) zaznamenali 1.914 dopravných nehôd, čo je o 130 menej ako v rovnakom období minulý rok (2.044). Pri týchto nehodách vyhaslo 42 ľudských životov, čo je o osem menej ako v minulom roku (50). Pri nehodách sa počas letnej turistickej sezóny ťažko zranilo 130 osôb, čo je o 51 menej ako v minulom roku (181).

Rozsiahle opatrenia, ktoré polícia počas leta prijala sú zamerané najmä na kontrolu dodržiavania rýchlosti jazdy a zákazu požívania alkoholických nápojov vodičmi. Zvýšený dohľad nielen príslušníkov dopravnej polície, ale aj poriadkovej, železničnej, hraničnej a cudzineckej polície ostáva naďalej aj v blízkosti kultúrno-spoločenských podujatí, v okolí kúpalísk, letovísk, nákupných centier, priechodov pre chodcov, detských ihrísk a parkov.

Letná turistická sezóna vrcholí, predpovede počasia hlásia extrémne horúčavy, treba myslieť na pitný režim a fľašu s vodou mať aj v aute. Pred jazdou na dlhšiu trasu si treba dostatočne odpočinúť. Počas jazdy v skorých ranných hodinách a  v noci môže na vodičov doľahnúť únava, od ktorej je len krôčik k mikrospánku. Vodiči by preto mali už pri prvých náznakoch únavy zastaviť, odpočinúť si a zbytočne neriskovať ďalšou jazdou. V prípade jazdy v noci je zvýšené riziko stretu s lesnou zverou, pričom v nočnom čase môže byť pozornosť vodičov znížená. Vodičov samozrejme upozorňujeme aj na dodržiavanie zákazu požívania alkoholických nápojov pred alebo počas jazdy. Za jazdu pod vplyvom alkoholu hrozia vodičom najprísnejšie sankcie a zároveň alkohol za volantom je jednou z hlavných príčin dopravných nehôd, pri ktorých vyhasínajú životy aj nevinných ľudí. Precenenie svojich schopností v spojitosti s rýchlou jazdou máva často tragické následky. Je veľmi dôležité aby vodiči dodržiavali predpísané rýchlosti, jazdu prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam, ako aj svojim schopnostiam. Opakovane apelujeme na chodcov a cyklistov, aby nosili reflexné prvky. Vstupovali na vozovku až keď sa presvedčia, že môžu bezpečne prejsť. Vodiči, ktorí pri strete s týmito účastníkmi neutrpia také fatálne následky, by mali byť ostražití a predvídať. Najmä na miestach, kde možno predpokladať, že je zvýšený pohyb týchto účastníkov.

Zdroj: PPZ SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies