Na cestách EÚ zomrelo v minulom roku 25 700 ľudí

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 19:47 • 2 min
Na cestách EÚ zomrelo v minulom roku 25 700 ľudí

BRUSEL - Podľa v utorok zverejnenej štatistiky Európskej komisie (EK) o bezpečnosti cestnej premávky zomrelo v priebehu roka 2014 na cestách všetkých krajín EÚ dohromady 25 700 ľudí.

slovakia

left justify in out

Údaj predstavuje jednopercentý pokles úmrtí oproti roku 2013. Zároveň je však sklamaním po predošlých dvoch rokoch, keď počet smrteľných nehôd klesal výraznejším tempom. V predminulom roku predstavoval medziročný rozdiel pozitívneho charakteru až 8 percent.

 

Európska komisárka pre dopravu Violeta Bulcová uviedla, že "je smutné a ťažko akceptovateľné, že na našich cestách zomiera približne 70 Európanov denne, pričom ešte omnoho viac sa ich zraní". Dnes prezentovaná štatistika by podľa komisárky mala byť budíčkom pre EÚ, ktorá sa bude snažiť toto číslo do roku 2020 znížiť o polovicu. 

 

Jednotlivé krajiny EÚ sa v počte cestných úmrtí veľmi výrazne líšia, pričom priemer EÚ predstavuje asi 51 obetí na milión obyvateľov. Najviac smrteľných nehôd (vyše 90 obetí na milión obyvateľov) zaznamenali v Lotyšsku, Litve, Bulharsku a Rumunsku. Najmenšiu nehodovosť (menej než 30 obetí na milión obyvateľov) dosiahli Malta, Británia a Švédsko. 

 

Slovensko sa zaradilo medzi nemnoho krajín, ktorým počet obetí na milión obyvateľov medziročne stúpol. Kým v predminulom roku si štatisticky polepšilo, minulý rok zaznamenalo o 16 percent viac smrteľných nehôd, čím sa dostalo k číslu 54 obetí na milión obyvateľov (čo je viac ako priemer EÚ). 

V utorok zverejnené údaje celkovo predstavujú 18,2-percentný pokles oproti roku 2010, čo v prepočte znamená o 5700 úmrtí menej. Viaceré krajiny sa v bezpečnostných opatreniach na cestách v priebehu posledných štyroch rokov výrazne zlepšili. Možno medzi ne zaradiť Grécko, Potugalsko, Španielsko, Dánsko, Chorvátsko, Maltu, Cyprus, Rumunsko, Taliansko, Slovinsko a Českú republiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona