Na cestách Bratislavského kraja chce polícia umiestniť 110 automatických kontrol

NETKY.SK • 27 Január 2016, 14:02 • 2 min
Na cestách Bratislavského kraja chce polícia umiestniť 110 automatických kontrol

BRATISLAVA – Celkovo 110 automatických kontrolných zariadení plánuje Polícia SR umiestniť na cestách Bratislavského kraja v rámci plnoautomatického systému objektívnej zodpovednosti.

slovakia

left justify in out

Oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania na tento systém, ktorý chce Ministerstvo vnútra (MV) SR spustiť do konca tohto roka, zverejnil v pondelok (25.1.) na svojej stránke Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

 

Zo 110 kontrol má byť najviac, až 55, zameraných na kontrolu rýchlosti jazdy, 24 kontrol si bude všímať povinnosť zastaviť vozidlo na "stopke". Zákaz vjazdu či odbočovania bude monitorovať desať zariadení, zákaz predchádzania či prejazd cez železničné priecestie šesť kontrolných systémov. Automatická kontrola bude zameraná aj na zákaz zastavenia a státia (3), zákaz otáčania a cúvania (2), najväčšiu prípustnú hmotnosť vozidla (3) a v jednom prípade aj na zákaz vjazdu vozidla nad 12 ton.

 

V popise zákazky stanovuje rezort vnútra ako obstarávateľ takisto miesta, kde majú byť kontrolné body umiestnené. V dokumente sú špecifikované GPS súradnicami.

 

Od úspešného uchádzača požaduje obstarávateľ navrhnutie, vybudovanie a otestovanie systému. S využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti by systém mal automaticky odsledovať spáchanie priestupku a nezodpovednému vodičovi by tak mala prísť domov len pokuta. Cieľom zavedenia plnoautomatického systému je zníženie nehodovosti, a tým aj počtu obetí dopravných nehôd. Systém by mal prispieť k efektívnemu výberu pokút za porušenie dopravných predpisov a k zníženiu možnosti korupcie.

 

Predpokladaná hodnota zákazky je stanovená vo výške 140 miliónov eur bez DPH. Z toho je 40 miliónov eur na návrh a vybudovanie systému, 75 miliónov eur bez DPH za poskytovanie služby a 25 miliónov eur za opciu.

 

Záujemcovia môžu predkladať svoje ponuky do 7. marca 2016.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona