Na českých letiskách zaviedli zdravotné kontroly kvôli ebole

NETKY.SK • 21 Október 2014, 12:07 • 2 min
Na českých letiskách zaviedli zdravotné kontroly kvôli ebole

PRAHA - Na pražskom Letisku Václava Havla a ďalších štyroch letiskách v Českej republike zaviedli dnes ráno zdravotné kontroly cestujúcich medzištátnych letov. Dôvodom je pokračujúca epidémia eboly v západnej Afrike, oznámil Český rozhlas.

slovakia

left justify in out

Pasažieri medzištátnych letov by mali ešte na palube lietadiel vypĺňať dotazník, takzvanú príletovú kartu. Musia v nej uviesť, kde sa pohybovali 42 dní pred cestou, čo je dvojnásobok inkubačnej doby v prípade eboly. 
      

Cestujúci, ktorí v stanovenej dobe navštívili Libériu, Guineu alebo Sierru Leone - krajiny najviac postihnuté súčasnou epidémiou - sa okrem toho musia nechať vyšetriť. Na pražskom letisku za týmto účelom vzniklo špecializované pracovisko s nepretržitou prevádzkou. Rizikovým pacientom tam budú lekári merať teplotu bezdotykovým teplomerom a budú ďalej zisťovať podrobnosti o ich pobyte v cudzine a v ČR.
      

Pasažieri so zvýšenou teplotou a ďalšími ťažkosťami budú prevezení na infekčnú kliniku Nemocnice na Bulovke, kde ich podrobia ďalším vyšetreniam. Trochu iný postup sa bude uplatňovať na letiskách v Ostrave, Brne, Pardubiciach a Karlových Varoch. Následné vyšetrenia rizikových osôb tam budú zabezpečovať krajské hygienické stanice. 
      

Preventívne opatrenia začali platiť dnes o ôsmej hodine ráno a podľa informácií Českého rozhlasu ešte celý systém nefunguje tak, ako by mal. Naplno sa rozbehne až v nasledujúcich hodinách a dňoch. V prípade odmietnutia vyplnenia dotazníka hrozí cestujúcim pokuta až 10.000 korún. U reálne rizikových osôb sa celá vec posúva do sféry trestného zákonníka. Cudzincom v takomto prípade hrozí zákaz vstupu do ČR. Podobné kontroly ako Česku už kvôli ebole zaviedli na letiskách v USA, Kanade, Francúzsku alebo Británii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies