Na český trh vstupuje európsky nákladný gigant DB Cargo

NETKY.SK • 20 Február 2016, 15:12 • 2 min
Na český trh vstupuje európsky nákladný gigant DB Cargo

PRAHA - Na český trh vstúpila európska jednotka v preprave tovaru po železnici.

slovakia

left justify in out

DB Cargo, nákladná divízia nemeckej spoločnosti Deutsche Bahn, založila v Ostrave pobočku DB Cargo Czechia, ktorá sa čoskoro stane plnohodnotným nákladným dopravcom na českých tratiach. Od svojej matky má k dispozícii 32 lokomotív EuroSprinter. Informoval o tom server E15.cz.

 

"Vytvorenie vlastnej firmy v Českej republike nám umožní viac využívať alternatívne trasy pre tranzitnú dopravu medzi nemeckými prístavmi a dcérskymi spoločnosťami DB Carga v juhovýchodnej Európe, najmä v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku," povedal pre server E15.cz Hans-Georg Werner, člen predstavenstva DB Carga, zodpovedný za región východnej Európy.

 

Vznikom novej pobočky DB Cargo reaguje aj na väčšinový predaj svojho doterajšieho obchodného partnera Advanced World Transport (AWT) do rúk konkurenčnej firmy PKP Cargo a na celkovú zmenu trhových podmienok. Poľské PKP Cargo kúpilo 80-% podiel v železničnom prepravcovi AWT, ktorý patrí v Česku medzi silných hráčov, na konci roku 2014 od miliardára Zdeňka Bakalu.

 

Nemecké DB Cargo už od minulého roka vypravuje cez Česko pravidelne niekoľko párov tranzitných vlakov týždenne prevažne na Slovensko a ďalej v rôznych reláciách medzi Ostravou a Poľskom. Po českej železnici potom tieto súpravy zatiaľ jazdia na licenciu sesterskej spoločnosti Arriva zo skupiny Deutsche Bahn. Ostravské DB Cargo Czechia by malo získať vlastnú licenciu pre český trh v najbližšom čase.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona