Na českom MZV končí námestník Jindrák, ktorý vystrieda v Bratislave Liviu Klausovú

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 13:04 • 2 min
Na českom MZV končí námestník Jindrák, ktorý vystrieda v Bratislave Liviu Klausovú

PRAHA - Z vedenia českého ministerstva zahraničných vecí odchádza námestník Rudolf Jindrák, ktorý by mal vystriedať Liviu Klausovú na poste veľvyslanca ČR na Slovensku. Informoval o tom dnes spravodajský server Lidovky.cz.

slovakia

left justify in out

Kariérny diplomat Rudolf Jindrák, niekdajší dlhoročný veľvyslanec ČR v Nemecku, v súčasnosti pôsobí ako námestník šéfa českej diplomacie Lubomíra Zaorálka pre právnu a konzulárnu sekciu. Podľa internetového vydania denníka Lidové noviny jeho odchodom prichádza vedenie českého MZV o svojho najskúsenejšieho člena.

 

Jindrák už podal demisiu na svoju funkciu, k jej dôvodom sa však odmietol vyjadriť. Špekuluje sa, že k jeho rozhodnutiu ho mohli prispieť personálne zmeny v centrále českej zahraničnej politiky, kam sa v poslednom čase dostalo viacero ľudí bez diplomatických skúseností, či rastúca nedôvera vo vzťahu medzi Zaorálkom a Jindrákom.

Podľa Zaorálkovej hovorkyne Jindrák po dohode s ministrom definitívne skončí na pozícií námestníka v priebehu niekoľkých týždňoch až mesiacov.

 

Ešte pred koncom tohto roka by mal podľa servera Lidovky.cz Jindrák odísť do Bratislavy ako nový ambasádor ČR na Slovensku. Tam vystrieda Liviu Klausovú, ktorá pôsobí na poste od decembra 2013. Manželka (71) exprezidenta ČR Václava Klausa sa bude musieť koncom tohto roka vzdať veľvyslaneckej funkcie vzhľadom na nový český služobný zákon, ktorý stanovuje hornú vekovú hranicu pre výkon štátnej služby na 70 rokov.

 

Pred odchodom na Slovensko by mal Jindrák ešte krátkodobo pracovať ako poradca premiéra ČR Bohuslava Sobotku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona