Na Českej pošte zasahovali hasiči, z jedného balíka vychádzal dym

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 13:58 • 2 min
Na Českej pošte zasahovali hasiči, z jedného balíka vychádzal dym

PRAHA - Českí hasiči zasahovali dnes ráno v depe Českej pošty v meste Vsetín, kde z poškodeného balíka unikala chemická látka a dym, informuje spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Nakoniec sa ukázalo, že v balíku boli potreby pre laboratórium základnej školy - okrem iného Čugajevovo činidlo. Jedného zraneného muža previezla záchranná služba na ošetrenie do nemocnice v Zlíne.


"Pri prieskume hasiči zistili, že v poškodenom balíku sú menšie obaly s hydroxidom sodným. Ďalej zistili, že poškodený je aj ďalší balík. Obe zásielky vložili do igelitových vriec," informoval Roman Žemlička z hasičského záchranného zboru v Zlínskom kraji.


Zamestnanci pošty preventívne opustili budovu depa. Jeden z nich sa sťažoval, že ho pália oči. Sanitka muža následne previezla do Nemocnice Tomáša Baťu v Zlíne na očné oddelenie. Balík bol adresovaný chemickému laboratóriu nemenovanej základnej školy. "Obsahom balíka bolo aktívne uhlie, Čugajevovo činidlo, karbid vápnika, hydroxid sodný, hydroxid vápenatý a dva litre kyseliny chlorovodíkovej," uzavrel Žemlička, ktorého citovali Novinky.cz.


Hovorca Českej pošty Matyáš Vitík uviedol, že v danom prípade došlo zo strany odosielateľa k porušeniu poštových podmienok, ktoré stanovuje, že v balíku sa nemôžu prepravovať žieraviny, kyseliny a podobné látky. Celý incident sa vyšetruje a pošta prehodnotí žiadosť o kompenzáciu vzniknutých škôd.


Čugajevovo činidlo je jednopercentný etanolový roztok diacetyldioximu, ktorým sa preukazuje prítomnosť niklu, vysvetľuje server Novinky.cz. Pomenovali ho podľa ruského chemika Leva Alexandroviča Čugajeva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies