Na české koľajnice vyjde v decembri prvý súkromný rýchlik

NETKY.SK • 2 August 2016, 09:14 • 2 min
Na české koľajnice vyjde v decembri prvý súkromný rýchlik

PRAHA - V polovici decembra sa na českých koľajniciach objaví prvý súkromný rýchlik. České ministerstvo dopravy sa rozhodlo zadať prevádzku na dotovanej trati Plzeň - Most priamo spoločnosti GW Train Regio zo skupiny Jihotrans. Tá získa 10-ročnú zmluvu. Informoval o tom server E15.cz.

slovakia

left justify in out

Minister dopravy Dan Ťok sa rozhodol pre priame zadanie potom, ako český protimonopolný úrad na popud Českých dráh zrušil riadne vypísanú súťaž. "Som zástancom otvárania trhu diaľkovej železničnej dopravy a už minulý rok som deklaroval, že po zrušení súťaže zadáme linku príamo tomu, kto podal najvýhodnejšiu ponuku," povedal Ťok.

 

Najnižšie nároky na dotácie v nedokončenom tendri mala práve firma GW Train Regio, keď požadovala necelých 75 Kč (2,77 eura) za kilometer. Do 80 Kč sa zmestili ešte druhý Leo Express a tretia Arriva. České dráhy chceli vyše 103 Kč.

 

"Sme pripravení tejto úlohy sa zhostiť a vlaky na trati začať prevádzkovať," povedal pre E15 generálny riaditeľ Jihotransu Robert Krigar. Ďalšie podrobnosti uviesť nechcel, keďže zatiaľ ešte nemá rozhodnutie ministerstva písomne.

 

(1 EUR = 27,029 CZK)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies