Na cenu elektriny sa pozrie Ústavný súd, opoziční poslanci naň podali podnet

NETKY.SK • 8 November 2016, 13:34 • 2 min
Na cenu elektriny sa pozrie Ústavný súd, opoziční poslanci naň podali podnet

BRATISLAVA – Ústavný súd SR by sa mal pozrieť na vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) týkajúce sa takzvanej tarify za prevádzku systému (TPS), ktorá je súčasťou koncovej ceny elektriny. S podaním sa naň dnes obrátili opoziční poslanci zo strany SaS a hnutia OĽaNO-NOVA, ktorí ich považujú za protiústavné.

slovakia

left justify in out

Spotrebitelia na Slovensku podľa poslancov prispievajú v cenách elektriny na rôzne dotácie, ktoré si vymysleli politici. „V TPS sa skladáme predovšetkým na podporu výroby elektriny z domáceho uhlia, obnoviteľných zdrojov energie a kombinovanej výroby elektriny a tepla. Tieto dotácie však s elektrinou ako tovarom nemajú nič spoločné,“ upozornili. Samotnú tarifu navyše úrad reguluje vyhláškami a nie zákonom, čo je aj podstatou ich podania.

 

Skupina 35 opozičných poslancov parlamentu preto podala sťažnosť na Ústavný súd, aby rozhodol o tom, či vyhlášky podpísané predsedom ÚRSO Jozefom Holjenčíkom majú oporu v slovenskom právnom systéme.

Poslanec Karol Galek (SaS) a právny zástupca skupiny zákonodarcov Rastislav Hanulák odovzdali návrh na začatie konania o súlade vyhlášok ÚRSO so zákonmi a Ústavou SR dnes v podateľni bratislavského pracoviska kancelárie Ústavného súdu.

 

„V prípade, že Ústavný súd rozhodne o opodstatnenosti nášho podania, očakávame, že politici a štátni úradníci konečne prevezmú zodpovednosť za svoje rozhodnutia a financovanie tarify zabezpečia z iných zdrojov ako z peňaženiek ľudí. Každá rodina s priemernou spotrebou elektriny by tak ročne ušetrila minimálne 60 eur. Taktiež by sa znížili ceny elektriny slovenským podnikateľom a zlepšila ich konkurencieschopnosť," vysvetlil Galek.

 

Hanulák dodal, že Ústavný súd o podobnom prípade už nedávno rozhodoval. „Úradom zavedený poplatok za prístup do sústavy pred viac ako dvoma rokmi aj pre výrobcov, ktorí tento prístup nevyužívajú, označil za protiústavný,“ pripomenul.

 

„Bez ohľadu na rozhodnutie Ústavného súdu sa však budem snažiť o zmenu tejto tarify tak, aby bola transparentná, systémová a spravodlivá voči obyvateľom a firmám a aby im zabezpečovala stabilne nízke ceny nielen na bilbordoch, ale aj v realite,“ uzavrel Galek.

 

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví podľa jeho hovorcu Radoslava Igaza politické vyjadrenia nekomentuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies