Na celoslovenskej výstave húb predstavili 238 druhov húb

NETKY.SK • 1 Október 2016, 13:52 • 2 min
Na celoslovenskej výstave húb predstavili 238 druhov húb

BRATISLAVA - Na tohoročnej celoslovenskej výstave húb, ktorú v piatok (30. 9.) podvečer, v rámci Európskej noci výskumníkov, otvorili v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave, predstavili plodnice 238 druhov húb. Je to asi o tretinu viac než vlani. Spoločne s múzeom ju, tak ako každý rok, pripravili členovia Slovenskej mykologickej spoločnosti (SMS) pri Slovenskej akadémii vied.

slovakia

left justify in out

„Je to pekná zbierka, napriek tomu, že v súčasnosti húb rastie málo. Najmä v okolí hlavného mesta huby takmer nerastú. Výstavu však zachránili hubári z hornej Nitry, Záhoria a oblastí zo severných častí Slovenska,“ konštatoval tajomník SMS Ján Červenka. Aj preto si návštevníci mohli pozrieť pekné plodnice kozákov, suchohríbov, hríbov dubových, smrekových či sosnových. Veľmi pekné plodnice jedlej kučierky veľkej, ktoré vážili viac než kilogram, priniesol na výstavu Jozef Vaš z hornonitrianskej obce Malinová. „Z húb rastúcich na dreve to zasa boli pekné exempláre brezovníka obyčajného, ktorý má liečivé účinky, ale najmä lesklokôroviek. Tie sú považované za najliečivejšie huby na svete. Vo veľkom ich využíva predovšetkým čínska medicína,“ upozornil Červenka.

 

Iveta Tomašeková, aktívna členka SMS z Bratislavy, predstavila svoju zbierku hviezdoviek a stopkovcov, vzácnych bruchatkovitých húb. „Tieto huby nie sú síce jedlé, ale sú ozdobou prírody,“ povedala amatérska mykologička. Kráľom výstavy sa stal krásny exemplár hríba satanského. Napriek svojmu menu, je síce jedovatý, ale iba ak nie je tepelne upravený. „Ale jesť sa ho neodporúča, pretože je nielen pomerne zriedkavý ale aj chránený druh,“ upozornila Ivona Kautmanová, mykologička SNM.

 

Hoci pôvodne mala hubárska výstava trvať až do nedele (2. 10.), dnes ju podľa informácie Kautmanovej museli zrušiť. „Dôvodom je práve málo plodíc z jednotlivých druhov. Huby sú totiž veľmi citlivé, v teple sa pomerne rýchle kazia. V minulých rokoch, keď sme mali k dispozícii väčší počet z jedného druhu, uschovávali sme ich v chladničke a podľa potreby vymieňali,“ s badateľným smútkom v hlase vysvetlila mykologička.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies