Na celom území Slovenska v pondelok silnejšie zafúka, niekde bude aj orkán

NETKY.SK • 27 Marec 2023, 09:15 • 2 min
Na celom území Slovenska v pondelok silnejšie zafúka, niekde bude aj orkán

BRATISLAVA - V pondelok má byť veterno na celom území Slovenska. V okresoch na severe očakávajú meteorológovia výskyt mimoriadne silného vetra na horách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého, druhého aj tretieho stupňa.

slovakia

left justify in out

Výstrahy druhého stupňa pred vetrom platia v pondelok pre všetky okresy v Bratislavskom kraji a pre niektoré okresy v Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji a v okresoch Poprad, Kežmarok a Brezno. V týchto okresoch sa očakáva ojedinele výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 60 kilometrov za hodinu alebo v nárazoch rýchlosť 85 až 95 kilometrov za hodinu. Vo všetkých okresoch Trenčianskeho a Žilinského kraja a v takmer všetkých okresoch Banskobystrického a Prešovského kraja a v okresoch Levice, Topoľčany, Zlaté Moravce, Piešťany, Senica, Skalica, Gelnica, Sobrance a Spišská Nová Ves platia výstrahy prvého stupňa pred vetrom. Meteorológovia tu očakávajú výskyt vetra, ktorý môže dosiahnuť priemernú rýchlosť okolo 45 kilometrov za hodinu.

 

SHMÚ vydalo od 12.00 h pre pre niektoré okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji výstrahy druhého a prvého stupňa pred vetrom na horách. Výstrahy tretieho stupňa pred vetrom platia od 15.00 h pre okresy Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. "V polohách nad 1500 metrov sa ojedinele očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu, teda mohutnú víchricu až orkán," poznamenali meteorológovia. Pre takmer celý Žilinský kraj a niektoré okresy v Prešovskom a Banskobystrickom kraji vydal SHMÚ od 9.00 h výstrahy prvého stupňa pred snežením. Snehové jazyky a záveje sa môžu zase tvoriť v niektorých okresoch na severe Slovenska od 14.00 h. Meteorológovia varujú aj pred dažďom, výstrahy prvého stupňa platia pre juhovýchodné Slovensko. "Ojedinele sa očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 25 až 30 milimetrov," priblížili. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona