Výstraha pred búrkami bola pre 32 okresov zvýšená na druhý stupeň

NETKY.SK • 25 Máj 2014, 12:39 • 2 min
Výstraha pred búrkami bola pre 32 okresov zvýšená na druhý stupeň

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) znova rozšíril výstrahu pred búrkami. Druhý, stredný výstražný stupeň platí už pre 32 slovenských okresov.

slovakia

left justify in out

Možnosť ojedinelého výskytu silných búrok s krúpami SHMÚ predpovedá na zhruba polovici územia Slovenska. Konkrétne výstraha platí pre okresy: Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno, Zvolen, Detva, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Rožňava, Levoča, Spišská Nová Ves a Gelnica.
      

K týmto okresom pridal SHMÚ teraz aj okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Prievidza, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Zlaté Moravce, Levice a okres Nové Zámky.
      

Búrky môžu predstavovať zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Meteorológovia upozorňujú, že s mini môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov. Výstraha trvá počas dnešného dňa, na niektorých miestach až do 21.20 h.
      

Pre druhý výstražný stupeň platí, že intenzita sprievodných javov je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.
      

SHMÚ zároveň rozšíril svoju hydrometeorologickú výstrahu pred prívalovými povodňami po búrkach. Výstraha prvého, najnižšieho stupňa platí pre dnešný deň až do 20.00 hodiny pre okresy Brezno, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves a Gelnica. SHMÚ pridal najnovšie aj okresy Žiar nad Hronom a Krupina.
      

Prívalové zrážky pri búrkach môžu spôsobiť výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch, predpokladá SHMÚ. Pritom môžu byť prekročené vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity. Môžu sa vyskytnúť aj sprievodné povodňové javy aj mimo tokov riek.
      

Pre zvyšok krajiny platí až do pondelka (26.5.) výstraha prvého, najnižšieho stupňa. Výnimkou je celé územie Bratislavského kraja a okresy Senica a Skalica. Pre ne SHMÚ výstrahu pred búrkami zrušil.
      

Búrková činnosť môže byť sprevádzaná krupobitím, úhrny zrážok môžu dosiahnuť hodnotu 20 až 40 milimetrov. Vietor počas búrok zosilnie podľa výstrahy SHMÚ na 17 až 25 metrov za sekundu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies