Na celom svete sa vlani predalo 61,7 milióna áut

NETKY.SK • 14 Január 2011, 13:07 • 2 min
Na celom svete sa vlani predalo 61,7 milióna áut

Na celom svete sa vlani predalo 61,7 milióna áut - Priemysel Automobilový trh zažíva celosvetový boom, slabne len v Európe. Predovšetkým zvýšenie dopytu v Ázii spôsobilo vlani prudký nárast globálneho predaja.

slovakia

left justify in out

Automobilový trh zažíva celosvetový boom, slabne len v Európe. Predovšetkým zvýšenie dopytu v Ázii spôsobilo vlani prudký nárast globálneho predaja. Na celom svete sa v roku 2010 predalo viac než 61,7 milióna áut, čo je v porovnaní s krízovým rokom 2009 o 12 % viac, informoval nemecký Zväz automobilového priemyslu (VDA).
      Podľa VDA sa medzinárodný automobilový trh zotavil podstatne rýchlejšie, než sa očakávalo. V roku 2009 sa ešte globálny trh znížil v dôsledku finančnej a hospodárskej krízy o 3 %. Odbyt sa prepadol predovšetkým v USA a východnej Európe.
      Vlani boli motormi rastu predovšetkým Brazília, Rusko, India, Čína, ale aj USA. V Číne predaj vyskočil viac než o tretinu takmer na 11,3 milióna vozidiel. V Indii sa odbyt zvýšil o 31 % na 2,4 milióna a v Brazílii takmer o 11 % na 3,3 milióna áut. Brazílsky automobilový trh v roku 2010 prvý raz prekonal nemecký.
      V Európe klesol počet registrácií nových áut o 5,5 % na 13,6 milióna, informoval Zväz európskych výrobcov áut (ACEA). Podľa zväzu sa však pokles spomaľuje. V decembri sa predaj nových áut v medziročnom porovnaní v Európe znížil o 3,2 % na 1,01 milióna vozidiel.
      V prebiehajúcom roku počítajú automobilky s pokračovaním rastu svetového trhu. Napríklad najväčší európsky výrobca Volkswagen očakáva, že tento rok sa celosvetovo predá o 5 % viac áut než vlani.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona