Na čele Interpolu stojí prvýkrát žena

NETKY.SK • 9 November 2012, 08:39 • 2 min
Na čele Interpolu stojí prvýkrát žena

Na čele Interpolu stojí prvýkrát žena - Zaujímavosti Mireille Ballestrazziová pôsobila v Interpole doteraz ako podpredsedníčka výkonného výboru pre Európu. Medzinárodnú policajnú organizáciu Interpol bude prvýkrát od jej vzniku v roku 1923 riadiť žena.

slovakia

left justify in out

img

Mireille Ballestrazziová pôsobila v Interpole doteraz ako podpredsedníčka výkonného výboru pre Európu.

- Medzinárodnú policajnú organizáciu Interpol bude prvýkrát od jej vzniku v roku 1923 riadiť žena. Delegáti 81. valného zhromaždenia dnes do čela Interpolu zvolili 58-ročnú Francúzku Mireille Ballestrazziovú, oznámila organizácia na svojej internetovej stránke.

V Interpole doteraz pôsobila ako podpredsedníčka výkonného výboru pre Európu. Vo svojej vlasti je od roku 2010 zástupkyňou riaditeľa justičnej polície. Za svoju najdôležitejšiu úlohu v nasledujúcich rokoch považuje adaptáciu policajných počítačových systémov v členských krajinách Interpolu. 

V roku 1975 menovali Ballestrazziovú komisárkou francúzskej justičnej polície. Potom zastávala rôzne vedúce funkcie. Okrem iného riadila ako prvá žena francúzsku špeciálnu jednotku na boj proti organizovanému zločinu. V 90. rokoch šéfovala kriminálnej polícii na stredomorskom ostrove Korzika, kde v tom čase dochádzalo k teroristickým útokom.

Ballestrazziová je druhým prezidentom Interpolu pochádzajúcim z Francúzska. Kľúčovým je v Interpole post generálneho tajomníka, ktorý momentálne zastáva Američan Ronald Noble.

Interpol sídli vo francúzskom Lyone a so 190 členskými štátmi (Slovensko je členom od 29. septembra 1993) je najväčšou svetovou policajnou organizáciou. Na valnom zhromaždení v Ríme sa zúčastnilo okolo tisíc zástupcov z členských krajín.

img
 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona