Na Čechoch budú testovať vakcínu proti koronavírusu

NETKY.SK • 25 August 2020, 22:00 • 2 min
Na Čechoch budú testovať vakcínu proti koronavírusu

PRAHA - Vo firme Praha Vaccines patriacej americkej spoločnosti Novavax pracujú na vakcíne proti novému koronavírusu. Výrobu navštívil český premiér Andrej Babiš s epidemiológom Romanom Prymulom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vakcína sa v októbri dostane do ďalšej fázy testovania, na ktorom sa zúčastní tristo Čechov. Neďaleko Prahy chcú potom vyrobiť miliardu dávok.

 

Testovať začnú v októbri

Výroba kľúčovej zložky vakcíny proti chorobe Covid-19 je pre obyvateľov Bohumil u Kostelca nad Černými lesy neďaleko Prahy, kde sa nachádza výrobný závod Praha Vaccines, bezpečná, nepracuje sa totiž so živým vírusom. V októbri by sa mala začať vakcína vyrábať v testovacej prevádzke.

 

Najneskôr v januári chce spoločnosť Novavax, ktorá závod vlastní, vyrábať vakcínu aj s certifikátom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), povedali dnes novinárom zástupcovia vlády a výrobcu. Testovať novú vakcínu budú aj českí občania.


"Firma Novavax chce globálne vyrobiť dve miliardy vakcín proti koronavírusu, z toho miliardu tu v Českej republike," povedal po utorňajšej návšteve premiér. Spoločnosť v septembri požiada Štátny úrad pre kontrolu liečiv o povolenie uskutočniť v Česku klinické testy.

 

Klíčová složka vakcíny proti covid-19 se bude vyrábět u nás. Ráno jsme se s Romanem Prymulou zajeli podívat do americké...

Uverejnil používateľ Andrej Babiš Utorok 25. augusta 2020

 

"Vyberú asi 300 našich spoluobčanov, ktorí by sa na nich mali zúčastniť," dodal Babiš s tým, že s firmou chcú rokovať a prípadne aj podpísať zmluvu. Najdôležitejšia je podľa neho bezpečnosť látky.

"Tento koncept vychádza z úplne overených postupov. Používa sa proteín z povrchovej časti vírusu. Má za cieľ navodiť imunitnú odpoveď a tak nás ochrániť," vysvetlil princíp očkovania Prymula, podľa ktorého má vakcína zatiaľ dobré výsledky.

 

"Ak by sme ich porovnali s výsledkami iných spoločností, zatiaľ vakcína vykazuje lepšie parametre bezpečnosti aj imunogenity," vyjadril sa.

 

Pre 3,6 milióna ľudí

Premiér Andrej Babiš uviedol, že vláda už objednala vakcínu proti koronavírusu pre 3,6 milióna ľudí, a to prostredníctvom Európskej únie.

 

"Vírus tu s nami bude tak dlho, kým nebudeme mať vakcínu. A na tom sa už pracuje. Tým, že firma Novavax je u nás v Čechách, chceme s nimi o vakcíne diskutovať a prípadne uzavrieť zmluvu," povedal Babiš.


Česká republika sa už pripojila k iniciatíve Európskej komisie na nákup vakcíny. Počíta s tým, že všetky členské krajiny by v prvej fáze mali dostať dávky pre tri percentá populácie a následne pre 20 percent. Komisia už rokuje so šiestimi výrobcami.

Cena vakcíny by sa podľa epidemiológa mala pohybovať okolo troch eur. "Pre ľudí bude zadarmo," dodal Babiš. Investície poputujú výhradne od štátu, zdravotné poisťovne sa na nákupe európskej vakcíny nebudú podieľať.

 


Vakcinácia nebude povinná. Prymula dodal, že už vytipovali asi 3,6 milióna Čechov, ktorí by sa mali dať zaočkovať v prvej fáze. Najprv by tak mali urobiť zdravotníci, potom starší ľudia a pacienti s viacerými chorobami.

V krajine je vo vývoji aj ďalšia, česká vakcína. "O nej mám len veľmi málo informácií, ale ten vývoj pokračuje," dodal epidemiológ, podľa ktorého nie je vhodné pripraviť vakcínu z usmrteného vírusu.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk. Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies