Na byty pre sociálne slabších idú ročne desiatky miliónov eur

NETKY.SK • 14 September 2013, 11:53 • 2 min
Na byty pre sociálne slabších idú ročne desiatky miliónov eur

BRATISLAVA – Štát dáva na riešenie bytovej otázky sociálne slabších skupín obyvateľstva desiatky miliónov eur ročne.

slovakia

left justify in out

"Zo štátneho rozpočtu sú každoročne vyčleňované peniaze na poskytovanie dotácií na obstaranie nájomných bytov, súvisiacej technickej vybavenosti a na odstránenie systémových porúch bytových domov," píše sa v Situačnej správe o ochrane ľudských práv v SR pre potreby 2. kola univerzálneho periodického hodnotenia Rady OSN pre ľudské práva, ktorú zverejnil rezort diplomacie.

V roku 2010 išlo na tento účel viac ako 40 mil. eur, v roku 2011 bolo vyčlenených vyše 35 mil. eur. "Z týchto finančných prostriedkov sa v roku 2010 podporilo obstaranie 2 344 nájomných bytov určených pre sociálne slabšie skupiny obyvateľov (z toho 241 bytov nižšieho štandardu) a v roku 2011 to bolo 1 589 nájomných bytov (z toho 169 bytov nižšieho štandardu)," uvádza sa v správe. V minulom roku štát do oblasti rozvoja bývania prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania a formou dotácií poskytol prostriedky vo výške cez 162 mil. eur, z toho vo forme úveru takmer 142 mil. eur a zhruba 20 mil. eur v nenávratnej forme ako dotáciu a nenávratný príspevok. 

Slovensko bude podľa správy aj naďalej pokračovať v prijímaní opatrení na podporu nájomného bývania s cieľom zabezpečiť cenovú dostupnosť tejto formy bývania. "Miestne samosprávy budú nabádané vytvárať komplexné plány rozvoja územia a v rámci nich zvyšovať dostupnosť najmä nájomného bývania. Ide o aktivity na podporu integrácie marginalizovaných skupín obyvateľstva, obmedzenie sociálnej exklúzie a elimináciu vytvárania tzv. mestských get vhodným sociálnym mixom obyvateľstva," uzatvára správa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies