Na budove radnice v Šali objavili pri oprave 140 zazimovaných netopierov

NETKY.SK • 12 Marec 2018, 13:29 • 2 min
Na budove radnice v Šali objavili pri oprave 140 zazimovaných netopierov

NITRA – Kolónu 140 hibernujúcich netopierov objavili stavbári pri rekonštrukcii budovy Mestského úradu v Šali.

slovakia

left justify in out

Chránené raniaky hrdzavé sa uložili na zimný spánok pod panelovým obložením starých balkónov. Ich spoločenská hodnota je 32 200 eur, hodnota jedného je 230 eur. Ako informovala Erika Kollerová zo šalianskej radnice, okrem netopierov prebývali na budove radnice aj tri chránené druhy vtáctva – dážďovník obyčajný, vrabec domový a belorítky.

Objavených 140 chránených cicavcov previezol Matúš Kováč zo Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku do Nitry, kde pokračujú vo svojom zimnom spánku. Kováč predpokladá, že keď ich o pár týždňov vypustí, vrátia sa naspäť do Šale. „Keď ich vypustíme v Nitre, za pol hodinku vedia byť v Šali. Je logický predpoklad, že sa pokúsia vrátiť na pôvodné miesto,“ povedal.

Mesto teraz musí v spolupráci so stavebnou firmou zabezpečiť netopierom a vtákom náhradný domov. Úkryty budú mať zabudované vo fasáde, zvonka budú viditeľné len malé vstupné otvory. „Pre nás je dôležité, že šaliansky magistrát postupoval korektne a lokalita pre netopierov zostane aj naďalej zachovaná,“ uviedol Kováč. Ako doplnila Kollerová, rekonštrukcia mestského úradu nedávno priniesla aj ďalšiu zaujímavosť - v jednej z kancelárskych miestností na prvom poschodí objavili osie hniezdo nevšedných rozmerov. Práce na budove by sa mali skončiť v októbri.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies