Na britskom ostrove objavili veľký poklad rímskych a keltských mincí

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 07:24 • 2 min
Na britskom ostrove objavili veľký poklad rímskych a keltských mincí

Na britskom ostrove objavili veľký poklad rímskych a keltských mincí - Zaujímavosti Na britskom ostrove v Lamanšskom prielive objavili veľký poklad rímskych a keltských mincí, jeden z najväčších podobných nálezov v celej Európe. Informovala o tom dnes tel

slovakia

left justify in out

img

Na britskom ostrove v Lamanšskom prielive objavili veľký poklad rímskych a keltských mincí, jeden z najväčších podobných nálezov v celej Európe. Informovala o tom dnes televízia BBC. 
      Hodnota unikátneho nálezu sa odhaduje na desať miliónov libier (12,5 milióna eur). Presné miesto objavu na ostrove Jersey, ktorý je súčasťou Britániou spravovaných Normanských ostrovov pri pobreží Francúzska, nebolo zverejnené z bezpečnostných dôvodov, keďže lokalita stále nie je dôkladne preskúmaná.
      Celý poklad váži asi tri štvrte tony a odhaduje sa, že môže obsahovať až 50.000 mincí pochádzajúcich z prvého storočia pred naším letopočtom.
      Za nálezom stoja dvaja amatérski hľadači pokladov Reg Mead a Richard Miles, ktorí mince na ostrove hľadali viac ako 30 rokov za pomoci detektora kovov. Uverili totiž rozprávaniu miestnych obyvateľov, podľa ktorých jeden z roľníkov kedysi našiel na svojom poli strieborné peniaze. 
      Poklad postupne odkryli v spolupráci s odborníkmi s organizácie Jersey Heritage. Obrovskú hromadu hliny s mincami následne odviezli na preskúmanie na bezpečné miesto. Stanovenie hodnoty nálezu môže potrvať aj niekoľko mesiacov. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona