Na bratislavský Filmový chodník slávy pribudla dlaždica herečky Evy Krížikovej

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 08:08 • 2 min
Na bratislavský Filmový chodník slávy pribudla dlaždica herečky Evy Krížikovej

BRATISLAVA - Na bratislavský Filmový chodník slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava pribudla dnes podvečer pamätná dlaždica Evy Krížikovej.

slovakia

left justify in out

Táto popredná divadelná a filmová herečka je piatou, ktorá na chodníku slávy pribudla k hereckým osobnostiam Slovenského národného divadla Ladislavovi Chudíkovi, Márii Kráľovičovej, Jozefovi Adamovičovi a Štefanovi Kvietikovi, ktorých pamätné dlaždice už zdobia Filmový chodník slávy. 
      

„Ďakujem životu, šťastiu, ktoré som mala, že som mala možnosť hrať vo filme, televízii a hlavne v divadle. Na tento deň budem spomínať tak dlho, kým budem žiť. Ďakujem všetkým,” povedala na slávnostnom odhalení pamätnej dlaždice Eva Krížiková. Zablahoželať jej prišli aj „držitelia tejto pocty“ Ladislav Chudík a Štefan Kvietik, ako aj kolegyne z SND Božidara Turzonovová a Soňa Valentová-Hasprová.   
      

„Začala som filmom, potom som skončila školu, išla som do divadla, najprv pol roka v Martine a potom som prešla do SND a stále tieto médiá, televízia, film a divadlo, cez ne som plávala celý život. Nikdy som nemala pocit, čo mi je bližšie, lebo herectvo má niekoľko polôh, pre film musíte inak reagovať a v divadle inak. U mňa sa nedá povedať, čo som mala radšej. Mala som veľké šťastie, že som veľmi veľa robila, v divadle, rozhlase aj v televízii,“ uviedla pre TASR ocenená herečka.
      

„Filmový chodník slávy je odkazom pre budúce generácie, sú na ňom mená významných osobností, ktoré prispeli k rozvoju slovenského divadla a slovenského filmu. Eva Krížiková hereckým výkonom si toto ocenenie zaslúžila a verím, že si ho užije,“ povedala pre TASR zakladateľka Chodníka slávy Mária Reháková. 
      

Popredná slovenská divadelná a filmová herečka Eva Krížiková (*15.7.1934, Bratislava) vyštudovala herectvo na konzervatóriu v triede profesora Budského. Po ukončení mala v roku 1953 prvé angažmán v Armádnom divadle v Martine, kde odohrala jednu sezónu. Od roku 1954 pôsobí v Slovenskom národnom divadle, kde stvárnila desiatky úspešných dramatických aj komediálnych postáv. 
      

Filmový debut absolvovala v snímke Lazy sa pohli režiséra Paľa Bielika z roku 1951. Neskôr si zahrala vo filme V piatok trinásteho (1953), o dva roky neskôr sa objavila aj v jednej z najlepších slovenských komédií z 50. rokov Štvorylka. Ďalšími filmami boli Statočný zlodej (1958), Kapitán Dabač (1959) či Na pochode sa vždy nespieva (1960). Z 90. rokov sú to televízne filmy Mastný hrniec, Konečná dolina, Dido či O troch točkách. 
      

Účinkovala v nespočetnom množstve rozhlasových hier aj v zábavných programoch. Bola hlavnou postavou rozhlasového seriálu Králikovci. Za svoje umenie získala viacero ocenení, medzi nimi cenu Andreja Bagara (1973), Krištáľové krídlo ako herečka roka (2001), Kvet Tálie (2001), v roku 2003 ju uviedli do televíznej Siene slávy. V januári tohto roku jej prezident Slovenskej republiky udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. 
      

Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava a Medzinárodný filmový festival Bratislava už piaty rok spoločne zorganizovali slávnostné odhalenie pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava. Táto udalosť, ktorou organizátori vzdávajú úctu významným slovenským filmovým a divadelným umelcom, sa prvýkrát uskutočnila v roku 2009. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies