Na bratislavskom summite sa zúčastní 20 prezidentov

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 17:16 • 2 min
Na bratislavskom summite sa zúčastní 20 prezidentov

BRATISLAVA - Dvadsiatka prezidentov krajín strednej, východnej a juhovýchodnej Európy sa stretne v Bratislave v dňoch 12. a 13. júna na 18. stredoeurópskom summite hláv štátov. Hostiteľom bude slovenský prezident Ivan Gašparovič a stretnutie bude aj príležitosťou na pripomenutie si 20. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Mottom rokovaní bude „Stratégiou rastu k pokrízovej obnove,“ informoval hovorca prezidenta Marek Trubač. Európa sa nachádza v neľahkej ekonomickej a sociálnej situácii a lídri krajín vyvíjajú úsilie s cieľom konsolidovať verejné financie, naštartovať hospodársky rast a udržať zamestnanosť. "Dynamický región strednej Európy má potenciál zohrať pozitívnu úlohu nielen vo fáze konsolidácie, ale aj pri vytváraní nového miesta európskeho kontinentu vo svete v pokrízovom období," uviedol Trubač.

Summit otvorí v stredu 12. júna koncert Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute a následne bude slávnostná večera, podávaná prezidentom SR na počesť hláv štátov. Druhý deň sa začne pracovnými raňajkami prezidentov členských krajín EÚ a Chorvátska. Hlavy štátov budú diskutovať o úlohe nových členských štátov EÚ, o ich pridanej hodnote pre európske spoločenstvo.

Dve desiatky prezidentov sa vo štvrtok 13. júna predpoludním zídu na Bratislavskom hrade, kde okrem plenárnych rokovaní budú mať aj bilaterálne schôdzky. Budú diskutovať o kľúčových politických, hospodárskych, sociálnych a bezpečnostných otázkach spojených s pokrízovým vývojom nášho regiónu i kontinentu. Zamerajú sa na hľadanie impulzov pre obnovu udržateľného rastu a prevencie proti opakovaniu sa podobných ekonomických a finančných kríz v budúcnosti. Tiež sa budú zamýšľať, do akej miery hlbšia ekonomická integrácia pomôže riešiť súčasné ekonomické a sociálne problémy regiónu. V diskusii za okrúhlym stolom o posilnení regionálnej spolupráce medzi členskými a nečlenskými štátmi EÚ z východného susedstva a západného Balkánu budú prezidenti hľadať spôsoby a možnosti využitia iniciatív a projektov EÚ v prospech ekonomického a sociálneho rozvoja širšieho regiónu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies