FOTO Na Bratislavskom hrade našli unikátne stavby pre Keltov

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 17:19 • 2 min
FOTO Na Bratislavskom hrade našli unikátne stavby pre Keltov

BRATISLAVA - Unikátne keltské stavby našli počas archeologického výskumu v areáli národnej kultúrnej pamiatky Bratislavský hrad.

slovakia

left justify in out

Keltské stavby objavili archeológovia v minulom a tomto roku na severnej terase hradu, pod bývalou Zimnou jazdiarňou z čias Márie Terézie, v okolí bývalej barokovej záhrady. Unikátnosť objavu spočíva v tom, že výskum odkryl minimálne tri samostatné murované stavby antického charakteru z 1. storočia pred naším letopočtom (p.n.l.) a z prelomu tisícročí. Objav antických stavieb je výnimočný nielen pre Bratislavu a jej okolie, či celé Slovensko, ale patrí k celoeurópskym unikátom, keďže takéto stavby mimo územia starovekej Rímskej ríše doteraz objavené neboli. Podľa Milana Horňáka, riaditeľa spoločnosti Via Magna, ktorá prieskum realizovala, zámer Kancelárie Národnej rady SR – vybudovať pod severnou terasou hradu podzemné garáže, nálezy neohrozí. Garáže vzniknú v priestore kameňolomu, ktorý tu v minulosti tiež bol.

 

O objavoch dnes priamo na nálezisku podrobne informovali predstavitelia spoločnosti Via Magna – riaditeľ Milan Horňák aj jeho zástupca, archeológ Andrej Žitňan a tiež archeológovia z Mestského ústavu ochrany pamiatok Bratislava - Margaréta Musilová a Branislav Resutík. Podľa ich výskumu si stavby dali postaviť rímskymi staviteľmi pre seba Kelti. Tí v tom čase mali na hradnom kopci významné sídlo, oppidum s dosahom na široký región okolo dnešnej Bratislavy. Pritom typicky keltským stavebným materiálom bolo drevo. Stavby sú unikátne i tým, že sa zachovali ich dvetisíc rokov staré múry, ale aj fragmenty zdobenej dlážky, ucelená liata dlážka, interiérová omietka. Výskum odkryl aj vzácne zlaté keltské mince, ozdobené strieborné keltské mince i rímske mince z 1. storočia p.n.l., ďalej zlaté fólie na pozlacovanie, kovový polotovar určený na obchodovanie, tiež úlomky rímskych amfor na víno a ďalšie hodnotné artefakty. Výskum odkryl aj tri kostrové nálezy. Kostry patrili mužom, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou umreli násilnou smrťou, ich telá sa totiž nachádzali pod suťou v nepietnej polohe. Objavy rímskych stavieb z obdobia ešte pred vznikom hranice Rímskej ríše, Limes Romanus sú natoľko dôležité, že sa naši archeológovia s nimi zapojili do Európskeho projektu Danube Limes Brand. 

 

Výsledky archeologického prieskumu označil na tlačovom brífingu po prehliadke zvyškov antických stavieb pre Keltov za veľmi cenné a prekvapujúce aj vedúci kancelárie NR SR Daniel Guspan. Nálezy svedčia o tom, že areál hradu má veľkú historickú hodnotu. Zároveň to pre Kanceláriu NR SR ako investora rekonštrukcie Bratislavského hradu a jeho areálu podľa Guspana prinieslo ďalšiu úlohu, “a tou je, akým spôsobom zabezpečiť nálezy pre verejnosť a akým spôsobom sprístupniť tieto nálezy, respektíve ich zakomponovať do štruktúry severnej terasy“. Na tomto území sa má obnoviť baroková záhrada s artefaktmi z minulosti a pod jej úrovňou vzniknú podzemné garáže. “Toto je úloha pre národnú radu, na ktorej momentálne pracujeme. Spolu s ministerstvom financií hľadáme prostriedky, na základe ktorých by sa nám podarilo tieto nálezy sprístupniť,“ dodal Guspan s tým, že po ukončení archeologického prieskumu by v horizonte niekoľkých mesiacov mali na severnej terase pokračovať stavebné práce.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies