Na Bratislavskom hrade nainštalujú bezpečnostné kamery za 192-tisíc

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 15:02 • 2 min
Na Bratislavskom hrade nainštalujú bezpečnostné kamery za 192-tisíc

BRATISLAVA - Expozície na Bratislavskom hrade budú chránené kamerami za takmer 192-tisíc eur bez DPH.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z oznámenia o výsledku verejného obstarávania zverejnenom vo Vestníku verejného obstarávania, Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum vybralo vo verejnej súťaži na rozšírenie kamerového bezpečnostného systému v priestoroch múzea na Bratislavskom hrade bratislavskú spoločnosť SecuriLas, s.r.o. So spoločnosťou 13. mája uzatvorilo kúpnu zmluvu. Je to len jeden z krokov, ktorý súvisí s niekoľkoročným sťahovaním múzea späť do zrekonštruovaného Hradu.

Spoločnosť SecuriLas má dodať kamery, zabezpečiť ich napojenie a rozšírenie existujúceho bezpečnostného systému ochrany obrazov a ďalších exponátov múzea. Do verejnej súťaže s kritériom najnižšej ceny, v ktorej sa využila elektronická aukcia, prišla jedna ponuka. Celková konečná hodnota zmluvy je 191 703,3 eura bez DPH, pričom predpokladaná bola vo výške 192-tisíc eur bez DPH. SNM vyhlásilo súťaž vo februári tohto roka. 

"V súčasnosti múzeum postupne preberá priestory na Bratislavskom hrade a podľa svojich možností ich spúšťa do prevádzky. Návrat múzea na Hrad je rozvrhnutý na niekoľko rokov a mal by byť ukončený v roku 2016," uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Historického múzea SNM Branislav Panis. Pripomenul, že rekonštrukciu Bratislavského hradu financovala Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky. Tento rok bude dokončený Hradný palác a v nasledujúcich rokoch by mala pokračovať v celom areáli Bratislavského hradu. Z tohto dôvodu múzeum podľa Panisa počíta s rozširovaním svojich výstavných priestorov. "Predbežný koncept počíta so samostatnými expozíciami, ako militárie, numizmatika, dejiny opevnenia Bratislavského hradu, Veľkomoravský val." 

SNM - Historické múzeum už po rekonštrukcii prevzalo a dalo do prevádzky viacero priestorov na Hrade. Ako prvú otvorilo v máji 2010 Klenotnicu, následne Rytiersku sieň a v roku 2012 priestory v Hradnom paláci. "V roku 2013 múzeum preberie priestory pod Čestným nádvorím a v suteréne Bratislavského hradu, kde plánuje pripraviť dočasnú výstavu o rekonštrukcii Bratislavského hradu," doplnil riaditeľ SNM - Historického múzea. Múzeum sa nemôže presťahovať na Hrad v krátkom čase aj preto, lebo má obrovské zbierky. "Najvýznamnejšou položkou je sťahovanie zbierkových predmetov do nových depozitárov, pričom treba povedať, že významná časť - s výnimkou numizmatiky, bude odborne ošetrená reštaurovaním alebo konzervovaním. V počte kusov hovoríme o takmer 250 tis. kusov zbierkových predmetov," zdôraznil. Bratislavský hrad je sídlom múzejných expozícií od roku 1968. 

Obnova Bratislavského hradu, ktorý sa týči 85 metrov nad Dunajom, sa začala až v polovici 20. storočia a projekt záchrany a využitia hradu vypracoval tím pod vedením profesora Alfreda Piffla v roku 1953. Neskôr za projektom obnovy stál akad. arch. Dušan Martinček. Uskutočnila sa v rokoch 1956 až 1968. Súčasná rekonštrukcia sa začala v roku 2008 podľa návrhu Petra Boudu a Ivana Masára. Bratislavský hrad začali rekonštruovať v apríli 2008, tender na obnovu vyhrala firma Váhostav. Počas rekonštrukcie sa objavili viaceré významné archeologické nálezy, až z rímskeho obdobia. Viac o rekonštrukcii možno nájsť na - https://www.bratislava-hrad.sk/.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies