Na bratislavskej konferencii sa dnes na Svetový deň vody diskutovalo o jej ochrane

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 14:12 • 2 min
Na bratislavskej konferencii sa dnes na Svetový deň vody diskutovalo o jej ochrane

BRATISLAVA - Ústrednými témami dnešnej odbornej konferencie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) pri príležitosti Svetového dňa vody boli Koncepcia ochrany a využívania zdrojov povrchovej a podzemnej vody v Bratislavskom samosprávnom kraji a Verejný povodňový núdzový a výstražný servis. NakKonferencii sa zúčastnili odborníci z BSK, ako aj odborníci z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Podľa riaditeľky odboru územného plánu a životného prostredia BSK Jany Zlámalovej bola cieľom dnešnej konferencie ochrana zdrojov povrchovej a podzemnej pitnej vody na území kraja. “BSK obstaral koncepciu ochrany a využívania zdrojov povrchovej a podzemnej vody na území kraja, ktorá bude podkladovým materiálom pre ďalšie konania kraja v súvislosti s ochranou vodných zdrojov a taktiež jej východiskom bude návrh nových regulatívov do územného plánu BSK, ktorá sa týka tejto problematiky,“ povedala Zlámalová. Pripomenula tiež, že problematiku vodných zdrojov by mal riešiť v prvom rade štát a teda ministerstvo životného prostredia.

Okrem ochrany a využívania zdrojov povrchovej a podzemnej vody v Bratislavskom samosprávnom kraji sa na konferencii hovorilo aj na tému Verejného povodňového núdzového a výstražného servisu. “Na území kraja sa zvyknú vyskytovať povodne, či už z prívalových dažďov, alebo na riekach Dunaj či Morava. Je to jeden z hlavných dôvodov, prečo sme túto tému na dnešnej konferencii otvorili a venujeme sa tomu v projekte Verejný povodňový núdzový a výstražný servis,“ informovala projektová manažérka Flood-Serv - Verejný povodňový núdzový a výstražný servis Katarína Vargová.

 

Podľa nej je hlavným cieľom projektu vytvoriť komplexné technologické riešenie protipovodňových opatrení, systém, ktorý bude vopred varovať občanov, že sa k nim blíži nejaká povodeň, že im hrozí nebezpečenstvo. Projekt by mal byť dostupný verejnosti a zároveň by mal obsahovať modul edukačného charakteru určený najmä pre samosprávy, starostov, primátorov či dobrovoľníkov, ako postupovať v takýchto situáciách.

Koncepcia ochrany a využívania zdrojov povrchovej a podzemnej vody v Bratislavskom samosprávnom kraji by mala byť hotová do konca apríla a následne predložená poslancom zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja na júnovom zasadnutí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona