Na bratislavskej Kolibe opäť rúbali stromy!

NETKY.SK • 27 Február 2014, 10:16 • 2 min
Na bratislavskej Kolibe opäť rúbali stromy!

BRATISLAVA - Na bratislavskej Kolibe opäť rúbali stromy. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca bratislavského Nového Mesta Marek Tettinger, obyvatelia upozornili samosprávu mestskej časti na výrub v stredu 26. februára.

slovakia

left justify in out

Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý spoločne s pracovníkmi úradu vyrazili ešte ten deň na prehliadku, počas ktorej zistili, že minimálne dva stromy vyrúbali bez potrebného povolenia. Ostatné stromy vyrúbali pravdepodobne v súlade so zákonom, ktorý umožňuje vyrúbať stromy s menším obvodom kmeňa bez potrebného povolenia.

Okrem stromov vypílili podľa hovorcu aj malinové kríky. Vlastníkovi pozemku, na ktorom rúbali, už dali pokyn na zastavenie prác. Mestská časť Nové Mesto plánuje urobiť prehliadku miesta výrubu aj dnes a informovať o tom inšpekciu životného prostredia. 

Stromy na bratislavskej Kolibe rúbali aj koncom minulého roka. O tom, že bol výrub na Kolibe zrejme nelegálny a vyňatie pozemkov z lesného fondu kryté nezákonnými a sfalšovanými dokumentmi, hovoril v decembri aj minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa šéfa rezortu vnútra neexistovalo na výrub žiadne povolenie. Jedno z troch rozhodnutí k vyňatiu pozemkov z lesného fondu bolo podľa Kaliňáka vydané neoprávnenými osobami a zvyšné dve falošné. Ako vtedy povedal šéf rezortu vnútra, vyzerá to na organizovaný postup. Pozemky na Kolibe vo výmere 3,79 hektára zamenil štátny podnik Lesy SR zmluvou podpísanou 24. júna 2010 bývalým generálnym riaditeľom Alojzom Riškom za pozemky v katastrálnom území Handlová o výmere 4,34 hektára. Podľa hovorcu štátneho podniku Lesy SR Vlastimila Rezeka bola zámena vtedy pre štát zisková. Ako dodal, v čase zámeny nepredpokladali zmeny určenia zamieňaných pozemkov a nepočítalo sa s predčasným výrubom lesa. 

Štátna ochrana prírody SR stále nevyčíslila celkovú škodu, ktorá vznikla minuloročným výrubom stromov na bratislavskej Kolibe. Ako uviedol pre agentúru SITA riaditeľ regionálneho centra ochrany prírody Bratislava Ján Cibuľa, celkovú výšku škody ešte neurčili, keďže nemajú dostatočný prístup na jednu z plôch. Predbežne odhadujú, že nezdokumentovali ešte tretinu z celkového množstva stromov. "Počet stromov však nie je pre výšku škody určujúci, dôležité sú parametre pňov a druh vyrúbanej dreviny," povedal Cibuľa a dodal, že doposiaľ zamerali 544 pňov a z toho vypočítali škodu 560 921 eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies