Na Brači odhalia tabuľu Martinovi Kukučínovi

NETKY.SK • 5 August 2011, 10:22 • 2 min
Na Brači odhalia tabuľu Martinovi Kukučínovi

Na Brači odhalia tabuľu Martinovi Kukučínovi

slovakia

left justify in out

img

Na chorvátskom ostrove Brač v dedine Selca odhalia v sobotu 6. augusta pamätnú tabuľu doktorovi Matejovi Bencúrovi, teda jednému zo zakladateľov modernej slovenskej literatúry Martinovi Kukučínovi. Pamätnú tabuľu z bieleho bračského mramoru odhalia pri príležitosti 150. výročia narodenia spisovateľa v rámci každoročného miestneho literárneho podujatia Croatia rediviva. Tabuľa, ktorú venovalo Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky, pripomína pobyt Kukučína na Brači, jeho život a prácu.
      V rámci podujatia odhalia Kukučínovi aj bustu, ktorá je darom umeleckej školy v Kežmarku. Súčasťou programu a podujatia Croatia rediviva bude aj prezentácia Kukučínových poviedok v chorvátčine, ktoré preložili poslucháči slovenského lektorátu Filozofickej fakulty Záhrebskej univerzity pod vedením docentky Evy Tibenskej. O živote a diele Martina Kukučína prehovorí popredný odborník na slovenskú literatúru 20. storočia a vedúci katedry slovenského jazyka a literatúry Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity profesor René Bílik.
      Súčasťou podujatia bude aj otvorenie výstavy o živote a diele Martina Kukučína, ktorú pripravila Slovenská národná knižnica v Martine. Výstava je v chorvátsko-španielskej verzii a neskôr bude putovať po ďalších chorvátskych mestách. Koncom roka sa potom presunie do Argentíny, kde Kukučín takisto dlhé roky pôsobil.
      Podujatie iniciovali a pripravili pracovníci odboru kultúrnej diplomacie rezortu diplomacie v spolupráci so slovenským veľvyslanectvom v Záhrebe, obecnou samosprávou Selca, Slovenskou národnou knižnicou v Martine a Literárnym a informačným centrom v Bratislave. Za ministerstvo zahraničných vecí sa na slávnostnom odhalení zúčastní riaditeľ odboru kultúrnej diplomacie Igor Otčenáš.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona