Na Bradle vyvrcholili oslavy 130. výročia narodenia M. R. Štefánika

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 07:01 • 2 min
Na Bradle vyvrcholili oslavy 130. výročia narodenia M. R. Štefánika

Na Bradle vyvrcholili oslavy 130. výročia narodenia M. R. Štefánika

slovakia

left justify in out

img

Ak je niekto stelesnením hodnôt slobody, zodpovednosti, vlastenectva, ale aj veľkého vlastného nasadenia za presadzovanie takýchto /bradlohodnôt, tak je to určite Milan Rastislav Štefánik. Povedala to dnes na Bradle na spomienkovej slávnosti pri príležitosti osláv 130. výročia Štefánikovho narodenia predsedníčka vlády SR Iveta Radičová.
"Štefánik sa stal pre nás veľkým mýtom. Vstúpil nám do života práve tým, že dokázal aj v dialógu s Benešom, Masarykom, Francúzmi i Talianmi širokospektrálne presadzovať záujmy, ktoré sú pre nás typické," zdôraznila Radičová.
Ako dodala, pripomínať si významné osobnosti našich dejín je dôležité preto, aby sme vedeli, kto vlastne sme a kam kráčame. "Potrebujeme poznať svoju históriu a dejinná pamäť je tým, čo nás robí sebavedomými. Je to základ prirodzeného vlastenectva, ale aj vnútornej sily a odvahy," zdôraznila premiérka.
Trojdňové oslavy 130. výročia narodenia Milana Rastislava Štefánika vyvrcholili dnešnou spomienkou na Bradle pri mohyle, ktorú vlani zapísali do zoznamu Európskeho dedičstva. Spolu s predsedníčkou vlády si Štefánikove narodeniny pripomenuli i podpredseda parlamentu Róbert Fico, minister obrany Ľubomír Galko, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Bulík, predstavitelia štátnej správy, samospráv, cirkevného života i stovky návštevníkov.
Okrem premiérky vystúpili na slávnosti aj podpredseda parlamentu Róbert Fico a biskup Západného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Milan Krivda.
"Ak niekto prejaví vôľu vystúpiť pri takejto slávnostnej udalosti, najmä v situáciách, ktoré nás nemajú rozdeľovať, a ten odkaz je spoločný, tak mi bolo cťou, že podpredseda parlamentu expremiér Fico požiadal o vystúpenie," reagovala premiérka na pripomienku, že pri vlaňajších oslavách na Bradle neumožnili vystúpiť s prejavom zástupcom opozície.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies