Na Bradle sa konala spomienka na Štefánika

NETKY.SK • 4 Máj 2013, 07:22 • 2 min
Na Bradle sa konala spomienka na Štefánika

BREZOVÁ POD BRADLOM - Spomienková slávnosť pri príležitosti 94. výročia od smrti Milana Rastislava Štefánika sa dnes konala na vrchu Bradlo v okrese Myjava. Vence k Štefánikovej mohyle položili predseda vlády Robert Fico, ministri Martin Glváč, Dušan Čaplovič, viacerí poslanci Národnej rady SR, predstavitelia cirkví a samospráv.

slovakia

left justify in out

Súčasťou slávnosti bolo zapálenie štyroch vatier na každej svetovej strane mohyly.

Robert Fico vo svojom príhovore k účastníkom večernej spomienky pripomenul Štefánikovo presvedčenie, že slovenský národ môže prejsť cez úskalia dejín len vtedy, ak sa nebude vzdávať. "Ak v dnešných časoch pociťujete pochybnosti, skúste si pomyslieť na svojho krajana Štefánika, ako by sa postavil k dnešnej kríze. Som presvedčený, že by zdôraznil svoje vlastné krédo: Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem," povedal Fico, ktorý mal nad podujatím záštitu. 

Ešte popoludní v Štefánikovej rodnej obci Košariská odhalili repliky dvoch pylónov z tichomorského ostrova Vava'u, ktoré obec dostala do daru od známeho slovenského cestovateľa Františka Keleho. Štefánik na ostrove v roku 1911 pozoroval zatmenie Slnka, pylóny mu slúžili ako statív. 

M. R. Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v rodine evanjelického kňaza. Vyštudoval astronómiu na pražskej Univerzite Karlovej. Počas 1. svetovej vojny bojoval ako pilot vo francúzskej armáde, kde dosiahol hodnosť brigádneho generála. Stál pri zrode 1. Československej republiky. V prvej vláde novej republiky vyhlásenej 28. októbra 1918 zastával post ministra vojny. Zahynul pri návrate do vlasti 4. mája 1919 po havárii lietadla neďaleko Bratislavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies