Na Bradle dnes spomínali na generála Štefánika

NETKY.SK • 3 Máj 2014, 15:32 • 2 min
Na Bradle dnes spomínali na generála Štefánika

BRATISLAVA - Pietna spomienka venovaná pamiatke generála Milana Rastislava Štefánika sa konala dnes na Bradle, kde je aj Štefánikova mohyla.

slovakia

left justify in out

Ten tragicky zahynul pred 95. rokmi neďaleko Ivanky pri Dunaji pri návrate do vlasti. Na pietnej spomienke sa dnes zúčastnili aj prezident SR a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Ivan Gašparovič a minister obrany Martin Glváč.

 

Prezident vo svojom príhovore zdôraznil, že generál Štefánik bol osobnosťou. „Pracoval zo všetkých síl na uskutočnení svojich ideálov. Za ich naplnenie bojoval na mnohých frontoch – vedeckom, diplomatickom ale aj vojenskom,“ uviedol prezident. Slovenská spoločnosť má podľa neho povinnosť rozvíjať odkaz, ktorý nám Milan Rastislav Štefánik zanechal. „Dnes jeho pôvodné myšlienky dozrievajú v suverénnom, demokratickom a právnom štáte, v Slovenskej republike,“ dodal. Podľa šéfa rezortu obrany dal Štefánik veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvu. "Je našou povinnosťou pripomínať si ho, pretože či už jeho politická, alebo diplomatická kariéra môžu byť vzorom aj pre dnešnú dobu,“ uviedol Glváč. 

 

Ministerstvo obrany SR si pamiatku Milana Rastislava Štefánika pripomenie aj výstavou venovanou jeho životu. Súčasťou expozície bude aj fragment tváre sochy generála Štefánika, ktorý sa po 60. rokoch vracia do Bratislavy. Pôvodnú bronzovú sochu českého sochára Bohumila Kafku v čase komunizmu odstránili spred bratislavskej Reduty a zachovalo sa iba torzo jej tváre, ktoré bolo roky ukryté v depozitári Slovenskej národnej galérie vo Zvolene. Na základe variantov pôvodnej sochy vytvorili jej kópiu, ktorá je v súčasnosti dominantou námestia pred novou budovou SND. Šéf rezortu obrany otvorí výstavu v pondelok 5. mája v Primaciálnom paláci. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies