Na Bolonskej univerzite objavili najstarší zvitok Tóry na svete

NETKY.SK • 1 Jún 2013, 18:41 • 2 min
Na Bolonskej univerzite objavili najstarší zvitok Tóry na svete

BRATISLAVA - Stredoveký zvitok židovskej Tóry, o ktorom sa predpokladá, že je najstarším zachovaným dokumentom svojho druhu na svete, objavili v archívoch univerzitnej knižnice v Taliansku. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Zvitok s dĺžkou 36 metrov a šírkou 64 centimetrov, zachytávajúci prvých päť kníh Starého zákona, objavil profesor Mauro Perani z Bolonskej univerzity, keď katalogizoval zbierku židovských rukopisov. Univerzitný knihovník v roku 1889 chybne zaradil predmetný zvitok do 17. storočia, avšak modernou rádiokarbónovou metódou datovania sa dokázalo, že písomná pamiatka v skutočnosti pochádza z obdobia rokov 1155-1255. Podľa oficiálneho stanoviska univerzity pôvod vzácneho zvitku nie je známy. Bolonská univerzita uvádza, že je "pravdepodobne" najstaršou vysokou školou západného sveta, ktorej založenie sa kladie do roku 1088.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona