Na Bienále architektúry v Benátkach je spoločný slovensko-český projekt

NETKY.SK • 29 August 2012, 07:53 • 2 min
Na Bienále architektúry v Benátkach je spoločný slovensko-český projekt

Na Bienále architektúry v Benátkach je spoločný slovensko-český projekt - Kultúra S víťazným projektom Asking Architecture sa oddnes prezentuje slovenská a česká kultúra v spoločnom pavilóne na 13. Bienále architektúry v talianskych Benátkach.

slovakia

left justify in out

imgS víťazným projektom Asking Architecture sa oddnes prezentuje slovenská a česká kultúra v spoločnom pavilóne na 13. Bienále architektúry v talianskych Benátkach. Toto medzinárodné podujatie v historických areáloch Giardini della Biennale a Arsenale i v ďalších priestoroch mesta potrvá do 25. novembra.
      Súťaž na pavilónový projekt vypísala Slovenská národná galéria (SNG) a odborná komisia vybrala Asking Architecture spomedzi 30 súťažných projektov. Autorom víťazného návrhu je združenie rese arch pod vedením architekta Jána Perneckého, ktoré projekt realizuje v spolupráci s národnými inštitúciami - SNG a Ministerstvami kultúry SR a ČR. Spolukurátorkou projektu je kultúrna manažérka Barbora Šedivá (Atrakt Art, 4AM Fórum pro architekturu a média v Brne). Na produkcii sa podieľajú neziskové organizácie Mladý pes a Čerstvé ovocie i tím nezávislých kultúrnych pracovníkov.
      "Bienále nie je prezentáciou autorských alebo národných diel. Tu sa architektúra deje, definuje alebo manifestuje. A práve túto príležitosť môžu Slovensko a Česká republika využiť na konfrontáciu so svetovou architektonickou komunitou, ktorej štandardnou súčasťou sa už nenápadne stali. Projekt je sebavedomým dialógom s návštevníkmi benátskeho bienále," konštatuje kurátor Ján Pernecký.
      Autori pestrého projektu Asking Architecture nie sú iba architekti a svoje médium nenazývajú nutne architektúrou. Napriek tomu s ňou pracujú nekonvenčne, kriticky bez ambície ponúkať odpovede a riešenia, nahrádzať nevyhovujúce vyhovujúcim alebo optimalizovať. Hľadajú, pýtajú sa, problematizujú, polemizujú, rozkladajú a zažívajú. Ich výstupy sú rôzne – priestorové, textové, vizuálne, zvukové, interaktívne, akčné a často sú kombináciou viacerých. Projekt obojsmerne komunikuje s kultúrnou verejnosťou z celého sveta. Vďaka súčasným technológiám je v pavilóne umiestnených niekoľko desiatok paralelných virtuálnych expozícií, na ktoré môžu návštevníci reagovať komentármi. Diela a projekty slovenských a českých architektov, umelcov a skupín pracujúce polemicky s médiom architektúry a urbanity, sú katalyzátorom dialógu s aktuálnym architektonickým svetom, expozícia je úvodným oslovením, prvou vetou pri zoznamovaní.
      Benátske podujatie patrí k prestížnym prehliadkam súčasnej kultúry pod spoločným názvom La Biennale di Venezia, ktoré okrem architektúry prezentuje medzinárodné trendy výtvarného umenia, filmu, tanca, hudby a divadla. Je to podujatie s dlhoročnou tradíciou (1893). Jeho základňa je v benátskych Giardini, kde sú okrem hlavnej budovy umiestnené pavilóny participujúcich krajín. V roku 1925 bol postavený pavilón Československa (dielo architekta Otakara Novotného). Po rozdelení republiky sa o pavilón starajú ministerstvá kultúry ČR a SR. Podľa dohody sa krajiny v príprave výstavných projektov striedajú, náklady na správu a údržbu pavilón si delia na polovicu. Na Slovensku pavilón pre Ministerstvo kultúry spravuje SNG, od roku 2005 je táto úloha súčasťou zriaďovacej listiny.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies