Na bezplatné vlaky sa už zaregistrovalo vyše 350-tisíc ľudí

NETKY.SK • 9 December 2014, 16:52 • 2 min
Na bezplatné vlaky sa už zaregistrovalo vyše 350-tisíc ľudí

BRATISLAVA - Na bezplatnú vlakovú dopravu je už zaregistrovaných 352.398 ľudí. To znamená, že majú preukaz, s ktorým môžu cestovať na nulové lístky.

slovakia

left justify in out

Podľa generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Pavla Gábora predstavuje toto číslo približne 15,5 % zo všetkých ľudí, ktorí majú právo využívať vlaky zadarmo.
     

Z toho 41 % registrovaných tvoria žiaci a študenti, ďalších 42 % sú dôchodcovia vo veku 62 rokov a viac. Zhruba 5 % tvoria deti do 15 rokov a zvyšok poberatelia rôznych dôchodkov. Preukazy vystavuje železničná spoločnosť zadarmo a potrebujú ich študenti do 15 rokov, aby si na ne mohli kupovať lístky s nulovou cenou. Tiež študenti denného štúdia do 26 rokov, ktorí nemajú študentské preukazy vo forme čipovej karty vydávané školami a všetci poberatelia dôchodkov.
     

Podobne preukaz potrebujú aj seniori nad 62 rokov, aj keď pre nich momentálne platí výnimka. A teda, že do konca marca 2015 si budú môcť kupovať nulový lístok len na občiansky preukaz a nebudú ešte potrebovať preukaz zo železníc.
     

Cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov sa na Slovensku spustilo od 17. novembra. Týka sa tých spojov, ktoré zabezpečuje štát na základe zmluvy vo verejnom záujme. To znamená všetkých vnútroštátnych spojov s výnimkou InterCity (IC) vlakov. Ide o vlaky štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko i spoločnosti RegioJet na trase medzi Bratislavou a Komárnom. Lístky s nulovou cenou sú určené pre miesta v druhej triede.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies