Na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2010 rezonovala aj téma Afganistan

NETKY.SK • 16 September 2010, 07:05 • 2 min
Na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2010 rezonovala aj téma Afganistan

Na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2010 rezonovala aj téma Afganistan

slovakia

left justify in out

img

Úloha Organizácie Spojených národov v Afganistane sa môže zvýšiť až po tom, keď sa začne znižovať pôsobenie NATO a najmä USA, povedal bývalý osobitný vyslanec OSN a EÚ pre Afganistan Francesc Vendrell.
      OSN musí v Afganistane zohrávať "nezávislú úlohu", pretože je to jediná organizácia, ktorej veria aj susedné krajiny, vysvetlil Vendrell na okraj 5. medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2010, ktorá sa dnes končí v Bratislave.
      Dodal, že samotní Afganci chcú väčšmi cítiť vedúcu úlohu OSN. Teraz je však pre Spojené národy veľmi zložité, aby sa v krajine prejavili a nebude to jednoduché ani v budúcnosti, kým sú tam USA tak hlboko zaangažované.
      Afganistan potrebuje trochu "jemnejší bezpečnostný prístup" - napríklad v Kábule je príliš mnoho oblastí so zákazom vstupu. Zahraničné charitatívne organizácie a osobitne veľvyslanectvá sú za veľmi vysokými múrmi, vysvetlil odborník na Afganistan v rozhovore pre TASR.
      "Afganci majú dojem, že tam nie sme preto, aby sme ich chránili, aby sme im pomohli, ale pre naše sebecké dôvody. A je pravdou, že sme v Afganistane pre zaistenie bezpečnosti našich vlastných krajín," charakterizoval situáciu diplomat.
      "Myslím si, že sme zlyhali v tom, aby sme k Afgancom pristupovali ako k spojencom, videli v nich spojencov," povedal Vendrell. Dodal, že zahraničné snahy sú priveľmi spájané s osobami, vojensky ovládajúcimi územia a so skorumpovanými ľuďmi, ktorých Afganci nechcú. Vidia to potom tak, že sa týmto ľuďom pomáha.
      Vendrell pripustil, že produkcia ópia v Afganistane narástla, ale poukázal na to, že Taliban zákaz produkcie ópia uvalil až v roku 2001 a chcel tým iba zvýšiť cenu heroínu na trhu.
      Po páde Talibanu sa produkcia ópia prudko zvýšila, avšak americký prístup k tomuto problému sa menil. Až do leta 2004 si Spojené štáty nerobili až také starosti pre produkciu drog na juhu krajiny či kdekoľvek v Afganistane.
      Potom bola snaha produkciu makových polí ničiť, proti čomu však boli niektorí európski spojenci pre obavy, že to afganskú populáciu priblíži Talibanu.
      V poslednom období sa prístup USA podľa Vendrella znovu zmenil - možno ich snaha nie je menšia, ale "určite iná". Zdá sa, že nekladú taký dôraz na ničenie polí, čo bol často zdrojom korupcie, ale viac sa sústreďujú na to, aby boli priamo v Afganistane zákonné prostriedky na zákaz produkcie narkotík.
      Na otázku TASR, či je možné dosiahnuť, aby bola v Afganistane protidrogová legislatíva, bývalý vyslanec odpovedal, že je to možné, a je tiež možné mať afganské úrady, ktoré budú tieto zákony presadzovať. Vyžaduje to však, aby aj afganská vláda mala vôľu trestať každého, kto má s ópiom do činenia.
      V súvislosti s informáciami o afganskom konflikte uverejnenými na WikiLeaks Vendrell poznamenal, že pre znalcov pomerov neboli prekvapením. Podotkol, že si nie je istý, či priniesli veľa nového - len pritiahli pozornosť na skutočnosti, o ktorých sa vedelo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies