Na Berlinale uvedú tri slovenské a koprodukčné filmy

NETKY.SK • 6 Február 2017, 16:59 • 2 min
Na Berlinale uvedú tri slovenské a koprodukčné filmy

BERLÍN - Tri slovenské filmy predstaví po prvý raz medzinárodnému publiku 67. Berlinale. Druhý celovečerný počin režisérky Ivety Grófovej Piata loď je majoritne slovenským zástupcom v programe berlínskeho festivalu.

slovakia

left justify in out

Festivaloví diváci preveria prvýkrát aj dve koprodukcie - drámu Masaryk od českého režiséra Juliusa Ševčíka a film Cez kosti mŕtvych svetoznámej poľskej režisérky Agnieszky Holland, vybraný do hlavnej festivalovej súťaže. MFF Berlín sa začne vo štvrtok 9. februára a potrvá do nedele 19. februára.

 

Rodinná dráma Piata loď vznikla na motívy rovnomenného románu slovenskej spisovateľky Moniky Kompaníkovej. Rozpráva príbeh dvoch detí, inšpirovaný skutočnou udalosťou, ktorých nevinná hra navždy zmení ich životy. Hlavná hrdinka, 10-ročná Jarka, za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať. Film bude mať na Berlinale svetovú premiéru v súťažnej sekcii Generation Kplus, zameranej na deti a mládež.

 

 

Berlínsky festival uvedie aj celovečerný film Juliusa Ševčíka Masaryk v hlavnej úlohe s Karlom Rodenom. Zameriava sa na etapu života československého diplomata Jana Masaryka po jeho emigrácii do Ameriky v roku 1939, kde zápasil s preludmi a pocitmi márnosti zo zrady, ktorej sa dopustili európske mocnosti na Československu. Film bude uvedený v sekcii Berlinale Special.

 

 

V hlavnej súťaži figuruje koprodukčná dráma Cez kosti mŕtvych, ktorú podľa románu poľskej autorky Olgy Tokarczuk nakrútila Agnieszka Holland. Hlavnou hrdinkou jej nového počinu je staršia žena, milovníčka a ochrankyňa zvierat. V jej okolí dôjde v krátkom čase k sérii vrážd, spáchaných za záhadných okolností. Na pôdoryse jednoduchej kriminálnej zápletky je film neveselým, no presným portrétom súčasnej spoločnosti s pokrivenými hodnotami. Snímku uvedú v Berlíne v svetovej premiére a bude sa uchádzať o hlavnú cenu Zlatý medveď. Rozhodne o nej medzinárodná porota na čele s holandským režisérom Paulom Verhoevenom.

 

 

Slovensko bude mať zastúpene na festivale aj počas jeho sprievodných podujatí. Na Berlinale Talents, ktoré združuje nádejných tvorcov z celého sveta a ponúka panelové diskusie či workshopy pod vedením skúsených odborníkov z rôznych oblastí, sa zúčastní mladá slovenská režisérka a scenáristka Marta Prokopová. Absolventka ateliéru animovanej Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave má za sebou tri krátke filmy a v Berlíne bude Slovensko reprezentovať v rámci platformy Short Film Station s pripravovaným projektom Divoké bytosti.

 

Na pôde berlínskeho festivalu bude ocenená študentka produkcie bratislavskej VŠMU Radka Babincová. Počas East European Brunch, ktorý organizuje Filmový festival Cottbus a koprodukčné fórum connecting cottbus, si prevezme cenu v podobe štipendia vo výške 4500 eur od nemeckej spoločnosti GWFF (Gesellschaft zur Wahrnehmung von Film- und Fernsehrechten mbH). Štipendium umožňuje každý rok jednému talentovanému študentovi filmovej produkcie z krajín strednej a východnej Európy zúčastniť sa na zahraničnom vzdelávacom programe na jednej z elitných európskych alebo amerických univerzít podľa vlastného výberu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona