Na Bednárika budú v rodnej obci spomínať šansónmi

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 09:49 • 2 min
Na Bednárika budú v rodnej obci spomínať šansónmi

ZELENEČ - Ďalší zo série spomienkových večerov na režiséra Jozefa Bednárika pripravili v jeho rodnom Zelenči pri Trnave. V nedeľu 23. marca si šansónmi prídu na ,,Beďa“ zaspomínať Kristína Turjanová, Mirka Partlová, Marián Labuda ml. a Ján Jackuliak.

slovakia

left justify in out

Program jednotlivých večerov pripravoval ešte pred svojou smrťou samotný Bednárik, šansóny vyberal a upravoval na mieru pre konkrétnych spevákov. Šansónové večery ako spomienku na známeho režiséra organizuje každý mesiac jeho bývalý spolupracovník a priateľ Ľubomír Jedlička. Zviditeľniť chce dielo, ktoré po najznámejšom zelenečskom rodákovi zostalo.

 

Bednárik sa k rodnému Zelenču vždy hlásil, často ho spomínal pri svojich vystúpeniach v televízii a často sa do rodnej obce aj vracal. Zomrel 22. augusta 2013 vo veku 65 rokov. Má na konte desiatky televíznych réžií svetovej aj slovenskej literatúry, legendárne televízne rozprávky, triptychy a televízne muzikály. Mnohé inscenácie pripravil aj v martinskom divadle, v Štátnom bábkovom divadle v Bratislave, na pôde Státní opery v Prahe a Opery a Baletu Národního divadla v Prahe. V hlavnom meste Českej republiky uviedol legendárne muzikály Dracula, Rusalka, Gróf Monte Christo, Johanka z Arku, Angelika a Elixír života. V Bratislave na Novej scéne začiatkom 90. rokov priviedol na svet muzikály Evanjelium o Márii, Grand Hotel, Pagannini, Pokrvní bratia, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Klietka bláznov, Donaha, v Prešove to bola Sladká Charity, v Košiciach Oliver. V roku 1996 sa vrátil do svojho domovského divadla DAB v Nitre, kde pripravil mimoriadne úspešné muzikály Fidlikant na streche, Grék Zorba, Adam Šangala, Kabaret, Divotvorný hrniec a Modrá ruža. Takmer revolučné vo vývine slovenskej opernej tvorby bolo Bednárikovo naštudovanie Gounodovho Fausta a Margaréty v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave. Získal množstvo ocenení ako DOSKY za najlepšiu réžiu sezóny, Ceny Literárneho fondu, Krištáľové krídlo, Cenu za celoživotné dielo Literárneho fondu, Cenu Pavla Straussa či Cenu Tatra banky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies