Na Báthoryčkinej kvapke krvi darovalo krv približne 200 ľudí

NETKY.SK • 17 August 2013, 19:49 • 2 min
Na Báthoryčkinej kvapke krvi darovalo krv približne 200 ľudí

ČACHTICE - Na budúci rok bude 400. výročie úmrtia Alžbety Báthoryovej a Spolok Čachtického ringu sa pripravuje na pripomenutie tohto výročia.

slovakia

left justify in out

Približne dvesto ľudí darovalo dnes dopoludnia krv na druhom ročníku festivalu Báthoryčkina kvapka krvi v Čachticiach. TASR o tom informoval Ivan Čechvala z občianskeho združenia Spolok Čachtického ringu.

„Festival je spojený s odberom krvi, ako symbol toho, že ona brala krv ľuďom. Chceme ju napodobniť s dobrým úmyslom pre zdravotníctvo, aby bol z toho nejaký výťažok,“ povedal Čechvala.

Pripomenul, že na budúci rok bude 400. výročie úmrtia Alžbety Báthoryovej a Spolok Čachtického ringu sa pripravuje na pripomenutie tohto výročia. 

„Pri tej príležitosti robíme podujatia, ktoré hovoria o jej význame pre Čachtice. Chceme obec sprístupniť verejnosti a ukázať všetky historické pamiatky, ktoré v Čachticiach sú – čachtický hrad, múzeum, čachtické katakomby,“ doplnil Čechvala.

Báthoryčkina kvapka krvi ponúkla podľa neho aj hudobný festival, na ktorom sa počas celého dňa vystriedalo niekoľko kapiel. Ďalej jarmok remesiel, degustáciu vína a gurmánskych špecialít, prehliadku pivnice pod umieračikom, lukostreľbu, jazdu na koňoch či bičovanie na dereši.

„Sme dobrovoľnícke združenie, ktoré sa snaží priblížiť kultúru a stredoveké zvyky ľuďom a urobiť festival, ktorý by sa každý rok opakoval,“ uzatvoril Čechvala.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona