Na Banskobystrickej latke sa predstavia olympijskí víťazi a spolu 13 finalistov z Ria

NETKY.SK • 1 Február 2017, 13:16 • 2 min
Na Banskobystrickej latke sa predstavia olympijskí víťazi a spolu 13 finalistov z Ria

BANSKÁ BYSTRICA - To najlepšie, čo aktuálne ponúka skok do výšky, sa zíde na 23. Banskobystrickej latke (BBL) už o týždeň v stredu 8. februára. Pod Urpín zavíta deväť mužov s osobným rekordom 230 cm a viac a desať žien s maximom 195 a viac.

slovakia

left justify in out

Z finalistov olympijských hier v Riu de Janeiro 2016 príde 8 žien a 5 mužov. Na Štiavničkách budú obaja olympijskí víťazi z Ria Kanaďan Derek Drouin a Španielka Ruth Beitiová. Drouin zavíta do Banskej Bystrice v premiére, Beitiová už tretíkrát.

"Chýbať nebudú ani najlepší muži v aktuálnych svetových tabuľkách. Príde Donald Thomas z Bahám, ktorý vyhral prvý míting halového seriálu IAAF v Bostone. Predstaví sa tiež nový objav Pavel Seliverstov z Bieloruska s osobným rekordom 230 vonku a 228 v hale, ktorý by mal byť prekvapením večera. Ďalším favoritom bude olympijský medailista z Londýna 2012 Američan Erik Kynard. Taliansku školu bude zastupovať Silvano Chesani, strieborný z halových majstrovstiev Európy 2015 v Prahe. Poliak Sylwester Bednarek je medailista z MS 2009 a vráti sa aj ďalší výškar z Bahám Jamal Wilson s osobným rekordom 231. Premiéru na BBL bude mať mexický rekordér Edgar Rivera (230), tiež olympijský finalista. Na prvých 230 v kariére si brúsi zuby 10. z OH a piaty z ME najlepší bulharský atlét vlaňajška Tihomir Ivanov (zatiaľ 229). Najmladším účastníkom (19) bude medailista vlaňajších juniorských MS Hamdi Alamine z Kataru, ktorého trénuje Pawel Szczyrba, syn Baršimovho trénera Stanislawa. Na slovenské duo Matúš Bubeník, Lukáš Beer čaká ostrá previerka formy. Dovedna bude na štarte 9 pretekárov (z 12) s osobným rekordom 230 a viac," uvádzajú organizátori v tlačovej správe.

Rovnako pripomínajú, že už 37-ročná Ruth Beitiová to tiež nebude mať jednoduché v početnom poli 14 súperiek. Nestarnúca Švédka Emma Greenová je na svojej rozlúčkovej halovej tour (v sobotu vyhrala v Štokholme so 189), Američanka Inika McPhersonová (196) je olympijská finalistka, tak ako aj Kanaďanka Alyx Treasureová (194). Chorvátka Ana Šimičová už skočila 192 a je medailistkou ME 2014 v Zürichu. Ďalšími finalistkami z Ria sú Levern Spencerová (6.), Sofie Skoogová (7), Britka Morgan Laková, spomenutá McPhersonová a tiež Ukrajinka Iryna Heraščenková sa delili o 10. miesto. Talianka Desiree Rossitová bola šestnásta. Príde aj vlaňajšia víťazka, rekordérka Nigérie Doreen Amatová a mladé skokanky, česká juniorská majsterka sveta Michaela Hrubá, víťazka OH mládeže Julia Levčenková z Ukrajiny a Talianka Erika Furlaniová. Slovenská zástupkyňa Tatiana Dunajská sa v tejto konkurencii môže pokúsiť o osobný rekord.

Dvadsiaty tretí ročník Banskobystrickej latky bude v stredu 8. februára 2017 prvým podujatím 2. ročníka Medzinárodnej výškarskej tour. O celkových víťazoch a držiteľoch prémie 5000 USD sa rozhodne na druhom podujatí - Beskydskej laťke v Třinci v sobotu 11. februára. Výškarský míting pod Urpínom sa koná v rámci aktivít Banskej Bystrice ako Európskeho mesta športu v roku 2017. Vstupenky sa začali predávať 25. januára na adrese Dukla Banská Bystrica u pani Náhlovskej v čase od 8.00 do 13.00 h v cene 10 eur. RTVS ponúkne priamy prenos na Dvojke od 18.30 h

Program na Štiavničkách (8. 2. 2017):


9.00 h Latka 5 miest - finále (ženy, juniorky, dorastenky, žiačky)
11.00 Latka 5 miest - finále (muži, juniori, dorastenci, žiaci)
16.00 Banskobystrická latka (ženy)
19.00 Banskobystrická latka (muži)

Potvrdené mená na BBL 2017:

MUŽI


Derek Drouin (Kan.)
Erik Kynard (USA)
Donald Thomas (Bah.)
Jamal Wilson (Bah.)
Silvano Chesani (Tal.)
Tihomir Ivanov (Bulh.)
Hamdi Alamine (Kat.)
Sylwester Bednarek (Poľ.)
Pavel Seliverstov (Biel.)
Edgar Rivera (Mex.)
Matúš Bubeník (SR)
Lukáš Beer (SR)

ŽENY


Ruth Beitiová (Šp.)
Levern Spencerová (Sv. Luc.)
Alyx Treasureová (Kan.)
Morgan Laková (V. Brit.)
Iryna Heraščenková (Ukr.)
Inika McPhersonová (USA)
Julia Levčenková (Ukr.)
Desirée Rossitová (Tal.)
Erika Furlaniová (Tal.)
Doreen Amatová (Nig.)
Michaela Hrubá (ČR)
Ana Šimičová (Chor.)
Emma Greenová (Švéd.)
Sofie Skoogová (Švéd.)
Tatiana Dunajská (SR)




 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies