Na bankového ombudsmana sa za tri roky obrátilo viac ako 2500 klientov

NETKY.SK • 5 Október 2010, 11:06 • 2 min
Na bankového ombudsmana sa za tri roky obrátilo viac ako 2500 klientov

Na bankového ombudsmana sa za tri roky obrátilo viac ako 2500 klientov

slovakia

left justify in out

img

Na kanceláriu inštitútu bankového ombudsmana sa počas jej trojročnej existencie podľa slov novozvolenej bankovej ombudsmanky Evy Černej obrátilo s požiadavkou na konzultáciu k finančným otázkam viac ako 2500 klientov.
      "V období od 1. septembra 2007 do 1. septembra 2010 prijal bankový ombudsman 850 oficiálnych podnetov. Zo 789 ukončených podnetov bolo 305 odmietnutých, v 291 prípadoch nebolo preukázané pochybenie banky, 101 podnetov bolo vybavených v prospech klienta a v 92 prípadoch bol podnet odložený a konanie zastavené," informovala dnes na tlačovej konferencii Černá.
      Najväčšiu skupinu (37 %) podľa jej informácií tvorili podnety klientov z oblasti úverov. Druhou a treťou najpočetnejšou skupinou boli podnety z oblasti vkladov a bežných účtov (20 %) a platobného styku a operácií s platobnými kartami (18 %).
      Inštitút bankového ombudsmana bol zriadený po vzore nemeckého, talianskeho a poľského modelu v roku 2007 Slovenskou bankovou asociáciou (SBA). Jeho úlohou je monitorovanie a vyhodnocovanie podnetov sporiteľov a mimosúdne riešenie sporov medzi bankami a ich klientmi. Pôsobnosť ombudsmana sa vzťahuje na banky, pobočky zahraničných bánk a sporiteľne, ktoré sú členmi SBA a ktoré sa zaviazali dodržiavať Etický kódex bánk v oblasti ochrany spotrebiteľa. Bankový ombudsman je volený členmi prezídia SBA na obdobie 5 rokov. Prvé funkčné obdobie ombudsmana bolo stanovené na 3 roky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies