Na Balkáne odstránili problém spôsobujúci meškanie hodín v celej Európe

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 07:04 • 2 min
Na Balkáne odstránili problém spôsobujúci meškanie hodín v celej Európe

BERLÍN - Nerovnováhu medzi elektrickými prenosovými sústavami Srbska a Kosova, ktorá sa prejavovala meškaním elektronických hodín v mnohých krajinách Európy, sa zrejme podarilo po niekoľkých týždňoch odstrániť.

slovakia

left justify in out

Generátory v Kosove, ktoré boli údajne zdrojom problému, sú opäť v bežnej prevádzke. Kosovský energetický podnik KOSTT, ktorý Srbsko označilo za vinníka, si tak znova plní svoje dodávateľské záväzky po výpadku vyvolanom politickými nezhodami medzi Prištinou a Belehradom.

 

Uvedená nerovnováha v prenosových sústavách na Balkáne mala za následok mierny pokles frekvencie striedavého prúdu v sieti pokrývajúcej 25 európskych krajín od Portugalska až po Grécko alebo Poľsko. Odchýlka oproti štandardným 50 hertzom sa prejavila meškaním niektorých elektronických hodín, ktoré mohlo od polovice januára dosiahnuť približne šesť minút.

 

Podľa vyjadrenia hovorkyne Európskej siete prevádzkovateľov elektrických prenosových sústav (ENTSO-E) k takejto situácii v tzv. synchrónnej oblasti Kontinentálna Európa ešte nikdy nedošlo.

 

Postihnuté boli elektronické hodiny, ktorých oscilátor využíva namiesto vstavaného kryštálu striedavé napätie z elektrickej siete, teda prevažne rádiobudíky, hodiny v kuchynských elektrospotrebičoch alebo hodiny využívané na riadenie vykurovacích systémov.

 

Uvedený problém bol prejavom dlhoročného sporu medzi Srbskom a Kosovom, ktoré jednostranne vyhlásilo nezávislosť. Od konca vojny Kosove v roku 1999 totiž jeho severné časti, kde prevažujú Srbi, neplatia vláde v Prištine za spotrebúvanú elektrinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona