Na Balkáne husto sneží, mnohé cesty sú neprejazdné a školy zatvorené

NETKY.SK • 11 Január 2019, 14:37 • 2 min
Na Balkáne husto sneží, mnohé cesty sú neprejazdné a školy zatvorené

BELEHARD - Husté sneženie odrezalo tento týždeň na Balkáne od okolitého sveta viaceré odľahlé dediny, v mnohých oblastiach narušilo dopravu i dodávky elektrickej energie a vynútilo si zatvorenie väčšiny škôl, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Srbská štátna televízia v piatok informovala, že mimoriadne opatrenia zaviedlo šesť obcí na juhozápade Srbska. Tie zároveň varovali, že sneh hromadiaci sa na cestách môže celkom zablokovať horské dediny. Väčšina škôl v oblasti je zatvorená, niektorým obyvateľom museli osobitne doručiť základné zásoby. Pre silný vietor sa tvoria záveje, ktoré situáciu ešte viac komplikujú.

 

 

V susednej Čiernej Hore boli aj v piatok bez elektriny tri mestá na pobreží Jadranského mora. Výpadok spôsobila snehová víchrica, ktorá vo štvrtok zasiahla dôležitý úsek rozvodnej siete.

Prvých desať januárových dní patrilo k vôbec najchladnejším, aké Čierna Hora zažila za ostatné desaťročia.

 

"V januári máme sneh v hlavnom meste (Podgorica) prvýkrát po deviatich rokoch," uviedol pre čiernohorskú štátnu televíziu miestny meteorológ Dragan Burič.

 

 

V meste Kladanj v strednej časti Bosny a Hercegoviny spôsobilo sneženie výpadok dodávok elektriny, nefunguje ani telefónne spojenie. Príslušník miestnej civilnej ochrany uviedol, že v meste vyhlásili stav núdze.

 

"Pre ťažký sneh, ktorý dosahuje v niektorých častiach výšku až jedného metra, sú niektoré cesty zablokované... Potrebujeme viac strojov. Vyčerpali sme zdroje i peniaze," povedal na záver.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona