Na austrálske pobrežie vyplavilo mŕtvolu vzácneho vráskavca Omurovho

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 11:07 • 2 min
Na austrálske pobrežie vyplavilo mŕtvolu vzácneho vráskavca Omurovho

BRATISLAVA - Na západnom pobreží Austrálie vyplavil oceán po tropickom cyklóne Olwyn, ktorý tento región zasiahol minulý mesiac, mŕtvolu vzácneho vráskavca Omurovho (Balaenoptera omurai).

slovakia

left justify in out

Ide iba o druhý zaznamenaný prípad výskytu tohto druhu veľryby v austrálskych vodách. Vráskavca našli na odľahlej pláži neďaleko mestečka Exmouth, ktoré sa nachádza približne 1270 kilometrov severne od Perthu.


Vráskavec Omurov bol ako samostatný druh popísaný až v roku 2003, dovtedy ho vedci považovali za trpasličiu formu vráskavca Brydeovho (Balaenoptera brydei). Meno dostal na počesť japonského cetológa Hidea Omuru. "Tento nález je veľmi významný pre odborníkov na veľryby v Západnej Austrálii rovnako aj na celom svete, pretože existuje iba málo zaznamenaných pozorovaní tohto druhu, a preto o ňom vieme iba veľmi málo. Vedomosti, ktoré vďaka tomuto exempláru získame, pomôžu vylepšiť identifikačné príručky, a následne tak získame viac informácií o rozšírení tohto druhu," uviedol minister životného prostredia štátu Západná Austrália Albert Jacob.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona