VIDEO Turci zverejnili nahrávku tesne pred zostrelením ruskej stíhačky: Nevarovali ich pred streľbou

NETKY.SK • 26 November 2015, 15:08 • 2 min
VIDEO Turci zverejnili nahrávku tesne pred zostrelením ruskej stíhačky: Nevarovali ich pred streľbou

ANKARA - Turecko zverejnilo zvukový záznam, ktorý zachytáva varovanie tureckej armády adresované pilotovi ruského stíhacieho bombardéra, ktorý bol neskôr zostrelený v oblasti hranice so Sýriou.

slovakia

left justify in out

O nahrávke, ktorú medzičasom odvysielali mnohé turecké a západné médiá, informovala dnes aj agentúra RIA Novosti, ktorá však poukázala na to, že audiozáznam je pomerne zlej kvality a nezaznieva v ňom varovanie o spustení paľby.

 

Podľa agentúry AP, ktorá má audiozáznam tiež k dispozícii, ruská posádka dostala niekoľko varovaní, keď sa približovala do tureckého vzdušného priestoru, a viacero výziev na zmenu kurzu lietadla.

 

Podľa AP na nahrávke zaznieva: "Tu hliadka tureckého vojenského letectva. Približujete sa k tureckému vzdušnému priestoru. Okamžite zmeňte kurz na juh."

 

 

Turecká stíhačka F-16 napokon zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, pričom ako dôvod uviedla, že ruský stroj napriek viacerým varovaniam narušil turecký vzdušný priestor.

 

Pilot havarovaného ruského bombardéra, ktorý haváriu - na rozdiel od navigátora - prežil, však interpretáciu incidentu zaznievajúcu z Turecka odmieta a tvrdí, že jeho lietadlo do tureckého vzdušného priestoru nevniklo. Jeho tvrdenie podľa RIA Novosti potvrdzujú aj záznamy sýrskej protivzdušnej obrany.

 

img

 

Incident z utorka vyvolal veľké napätie medzi Ruskom a Tureckom, ktoré je aj členom NATO. Rusko už dalo najavo, že zostrelenie ruskej stíhačky Su-24 raketou vypálenou z tureckej F-16 by mohlo mať za následok zrušenie spoločných projektov.

 

Navigátora zabili islamisti

 

 

Incident s ruským bombardérom má dohru aj na tureckej vnútropolitickej scéne: podpredseda opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Idris Baluken ho označil za vopred naplánovaný.

 

"Je očividné, že zostrelenie ruského lietadla bolo naplánované dávnejšie a uskutočnené len včera (24. novembra). To, čo sme videli, bola scéna z plánovanej politiky. Reálna príčina zostrelenia lietadla je v tom, že vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) cíti nutnosť zasiahnuť do operácií proti Frontu an-Nusra a Ahrár aš-Šám," uviedol Baluken. Obavy vlády v Ankare o osud sýrskych Turkménov sú podľa neho len zámienkou, ktorú vláda využíva.

 

Upozornil, že AKP "nevydala ani hláska, keď Turkméni v roku 2014 zomierali v Iraku" pri útokoch Islamského štátu na mestá, kde žila početná turkménska menšina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona