Na Art Film Feste uvedú víťazné filmy zo svetových festivalov i nové slovenské

NETKY.SK • 5 Jún 2012, 11:37 • 2 min
Na Art Film Feste uvedú víťazné filmy zo svetových festivalov i nové slovenské

Na Art Film Feste uvedú víťazné filmy zo svetových festivalov i nové slovenské - Kultúra Jubilejný 20. ročník medzinárodného festivalu Art Film Fest ponúkne 159 filmov zo 46 krajín celého sveta.

slovakia

left justify in out

img

Jubilejný 20. ročník medzinárodného festivalu Art Film Fest ponúkne 159 filmov zo 46 krajín celého sveta. Medzi nimi víťazné snímky z najznámejších svetových festivalov, oscarových nominantov či nové slovenské filmy. Podujatie sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. 
      "Teším sa na celý Art film, pretože som unesený z toho, že u nás vydržal tak dlho. Je to už naozaj tradícia," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident festivalu Milan Lasica.
      Podľa riaditeľa festivalu Petra Nágela sa organizátorom podarilo získať do programu vzácne úlovky v podobe ocenených filmov z nedávnych festivalov v Cannes i Berlinale. Art Film Fest otvorí nová komédia Woodyho Allena Do Ríma s láskou (To Rome with Love), ktorý zatiaľ uviedli iba v dejisku príbehu a po talianskej premiére bude exkluzívne premietnutý na Slovensku. 
      Už tradične je dominantou festivalu Medzinárodná súťaž hraných filmov. V nej bude súťažiť 12 snímok, ktoré okrem silných ľudských príbehov majú všetky ešte jedného spoločného menovateľa, a to ocenenia zo známych svetových festivalov ako Sundance, Locarno či Berlinale. 
      O festivalovú trofej Modrého anjela pre najlepší krátky film sa bude uchádzať 37 snímok vrátane nominantov na najvýznamnejšiu filmovú cenu - Oscara. Bonbóniky svetovej kinematografie si budú môcť filmoví fanúšikovia vychutnať v sekcii Okolo sveta snímkami v premiére. Medzi nimi bude režijný debut hollywoodskej hereckej hviezdy Angeliny Jolie V krajine krvi a medu (In the Land of Blood and Honey), ktorý bol nominovaný na cenu Zlatý glóbus. V sekcii Európske zákutia sa predstaví čerstvý víťaz z Berlinale - taliansky film Cézar musí zomrieť (Cesare deve morire). 
      Sekcia Slovenská sezóna uvedie v premiére režijný debut herca Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami aj film o rómskej komunite Zvonky šťastia od Mareka Šulíka a Jany Bučkovej. Z dokumentárnej tvorby sa predstaví Arnold Konjok s filmom Fair Play o výtvarníkovi Júliusovi Kollerovi a Miro Remo filmom Tibor Huszár – návrat späť. Zo súčasnej českej dokumentárnej tvorby je zostavená sekcia Česká radosť, ktorú diváci uvidia v premiérových projekciách. Okrem filmových sál v oboch mestách sa bude premietať aj v Kinematografe na trenčianskom námestí. 
      V programe festivalu sú workshopy pre filmových profesionálov. Nebude chýbať hudba v podobe každovečerných koncertov v réžii hudobníka Oskara Rózsu. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies